panzanella z czerstwym chlebem
Canva.com

Włoska panzanella. Sałatka na każdą okazję!

Panzanella to klasyczna włoska sałatka, która doskonale sprawdza się na letnich przyjęciach i kolacjach. Jej głównym składnikiem są świeże pomidory oraz chleb, które tworzą harmonijną kombinację smaków i tekstur.
Reklama

Składniki:

  • 4 duże, dojrzałe pomidory
  • 1 ogórek
  • 1 czerwona cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 bagietka chleba
  • 1/2 szklanki czarnych oliwek
  • 1/4 szklanki bazylii świeżej, posiekanej
  • 1/4 szklanki natki pietruszki, posiekanej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Pomidory, ogórek, cebulę oraz papryki pokrój w średniej wielkości kawałki i umieść je w dużej misce.
  2. Chleb pokrój w kostkę, a następnie opiecz w piekarniku lub na suchej patelni, aż zacznie się rumienić. Dodaj go do miski z warzywami.
  3. Oliwki przekrój na pół i dodaj do sałatki.
  4. Dodaj posiekaną bazylię oraz natkę pietruszki.
  5. W małej miseczce wymieszaj oliwę z oliwek oraz ocet balsamiczny. Polej sałatkę tym sosem i delikatnie wymieszaj.
  6. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  7. Pozostaw sałatkę na około 30 minut, aby smaki się połączyły.

Tak przygotowaną panzanellę podawaj w chłodnym miejscu. Doskonale komponuje się z grillowanym mięsem, ale sprawdzi się też jako samodzielne danie na letnie dni.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama