Fasolka szparagowa - dlaczego warto ją jeść?
pixabay.com

Wzdęcia po strączkach? Tak się ich pozbędziesz

Osoby, które dosłownie z dnia na dzień przestawiają się na dietę wegańska lub wegetariańską albo nagle gwałtownie zwiększają ilość produktów roślinnych w diecie, przeważnie już po paru dniach, a czasem i po jednym dniu nowego jedzenia zaczynają odczuwać cały wachlarz nieprzyjemnych objawów, nasilających się zwłaszcza pod wpływem strączków, po których zjedzeniu potrafi dojść do wystąpienia silnych wzdęć, bólów brzucha oraz biegunek bądź zaparć.
Reklama

Nietolerancja strączków zdarza się często, ale można jej uniknąć, jeżeli strączki wprowadzi się do diety w odpowiedni sposób. Nawet rozwinięta nietolerancja powinna osłabnąć i ostatecznie całkowicie minąć, gdy tylko poniższe metody zostaną wcielone w życie.

Co zamiast strączków?

Zawsze łatwiejsze do przetrawienia dla organizmu będą rośliny mniejsze i drobniejsze niżeli te większe. Zamiast bobu lepiej wybrać drobną fasolkę szparagową, a grubą i mięsistą ciecierzycę zamienić na soczewicę w dowolnym kolorze, a nawet i stosować jej różne popularne odmiany, czyli przede wszystkim soczewicę czerwoną i zieloną. Jeszcze ważniejsze jest to, by do zmian w diecie podchodzić na spokojnie.

Silne bóle brzucha nie są niczym dziwnym, jeżeli po latach tkwienia na typowo mięsnym jadłospisie nagle zaczyna jeść się strączki dosłownie do każdego posiłku, a prócz tego spożywa się inne produkty roślinne i zbożowe w zwiększonych ilościach, będących równie solidnym źródłem wzdymającego błonnika.

Reklama

Wzdęcia po strączkach mogą wynikać po części z nieodpowiedniej lub zbyt krótkiej obróbki termicznej. Rośliny warto też jeść, zwłaszcza na początku, w formach bardziej przetartych, przypominających pasty i papki. Bezpieczniejszy od całej ugotowanej ciecierzycy będzie na pewno wykonany z niej hummus, który podaje się głównie na kanapkach.

Jeżeli powyższe metody naprawdę zostaną wcielone w życie, nietolerancja strączków raczej nie powinna się pojawić. Do nowej diety trzeba się przyzwyczajać na spokojnie. Organizm potrzebuje czasu do tego, by zacząć akceptować nowo wrzucane do niego produkty, z którymi wcześniej nie miał zbyt często do czynienia.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama