Marynowane pomarańcze
Canva.com

Zamarynuj pomarańcze. Ich smak docenisz zimą

Marynowane pomarańcze stanowią nie tylko oryginalną dekorację każdej kuchni, ale przede wszystkim idealny dodatek do napojów na zimno czy rozgrzewającej herbaty, po którą chętnie sięgamy w okresie jesienno-zimowym. Doskonale sprawdzą się również jako dodatek do dań mięsnych. Przygotowanie aromatycznych pomarańczy marynowanych nie należy do zadań trudnych. Wystarczy kilka odpowiednich składników oraz odrobina czasu. Od czego zacząć?
Reklama

Niezbędne składniki:

  • 5 pomarańczy
  • 330ml octu winnego
  • 200ml płynnego miodu
  • 180g cukru
  • 1 łyżka zielonego kardamonu
  • 1 łyżka nasion kolendry
  • 1 kawałek cynamonu
  • szczypta czarnego pieprzu
  • 6 goździków

Sposób przygotowania

  1. Dokładnie myjemy pomarańcze. Zalewamy je wrzątkiem, a następnie osuszamy. Owoce kroimy w plasterki o szerokości nieprzekraczającej 5mm.
  2. Plasterki układamy w garnku i zalewamy wodą, by wszystkie były przykryte. Gotujemy owoce na niewielkim ogniu przez 30min.
  3. Na suchej patelni wykładamy cynamon, kolendrę i kardamon. Prażymy przez 2min, a następnie rozdrabniamy przyprawy w moździerzu.
  4. W osobnym garnuszku mieszamy ocet, cukier miód oraz przygotowane wcześniej przyprawy. Gotujemy mieszaninę przez 15min. Dorzucamy plastry pomarańczy i gotujemy kolejny kwadrans.
  5. Następnie owoce przekładamy do słoików i posypujemy pieprzem, a następnie zalewamy marynatą i dokładnie zamykamy słoiki. Już następnego dnia będzie można delektować się pysznymi pomarańczami.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama