Kanapka z awokado i pomidorkami. Obok leży widelec.
Canva

Znudziły Ci się zwykłe kanapki? Spróbuj tych z awokado!

Masz ochotę na coś pysznego, a jednocześnie nie chcesz spędzać za dużo czasu na gotowaniu? Zrób... kanapki z awokado! Mogą być nie tylko pysznym posiłkiem dla Ciebie i Twojej rodziny, ale świetnie sprawdzą się na imprezach. Co zrobić, żeby zwykłe kanapki smakowały wyjątkowo? Trzeba do nich dodać jakieś niezwykłych składników!
Reklama

Kanapki z awokado — jakie pieczywo będzie najlepsze?

Tak naprawdę sprawdzi się każdy rodzaj pieczywa (świeże i chrupkie). Ze świeżych, dobrze sprawdzą się bułki, bagietki oraz jasny i ciemny chleb.

Jeśli masz możliwości kupienia pieczywa w dniu, w którym chcesz zrobić kanapki, możesz kupić je wcześniej i zamrozić.

Przechowywane w takiej formie dłużej zachowa świeżość. Robienie kanapek ze starego chleba, czy czerstwej bułki, nie jest najlepszym pomysłem.

Kanapka z pastą z awokado i łososiem.
Canva

Kiedy awokado nadaje się do jedzenia?

To bardzo specyficzny owoc i czasem trudno utrafić w moment, kiedy będzie dobre do jedzenia. Jeśli obierze się go zbyt wcześnie, będzie twarde. Jeśli poczeka się zbyt długo, może się zepsuć. Awokado najlepsze jest, kiedy skórka lekko ugina się przy dotyku, nie pojawiły się na nim jednak żadne ciemne plamy.

Kanapka z awokado i łososiem

Do tego przepisu potrzebny będzie majonez, który zastąpi masło i oczywiście wędzony łosoś. Jeśli masz też koperek, sprawdzi się idealnie.

Składniki:

  • ciemne pieczywo
  • majonez
  • łosoś wędzony
  • koperek
  • awokado
Reklama

Pieczywo powinno pokroić się na niezbyt grube kromki, a następnie posmarować majonezem Awokado trzeba obrać i pokroić na plastry, następnie powinno umieścić się je na kanapkach. Kolejny krok to położenie łososia i koperku.

Kanapka z awokado, obok leży widelec.
Canva

Kanapka z awokado i jajkiem sadzonym

To danie najlepiej jeść na ciepło. Ewentualnie można zastąpić jajko sadzone gotowanym. Tak czy inaczej, ta kanapka jest przepyszna!

Potrzebne będą:

  • pieczywo
  • jajka
  • masło
  • awokado
  • ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • szczypiorek

Pieczywo należy pokroić. Awokado umyć, obrać i rozgnieść widelcem, wymieszać z oliwą i ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem.

Następny to zrobienie jajka sadzonego na maśle: trzeba rozgrzać patelnię, rozpuścić na niej masło, a potem wbić jajka. Potem należy oprószyć je solą, pieprze, i przykryć patelnię na jakąś chwilę.

Kiedy jajka będzie gotowe, można umieścić go na kanapce. Na sam koniec należy posypać wszystko posiekanym szczypiorkiem.

Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama