Został Ci stary chleb? Zobacz 3 sposoby jak go wykorzystać!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Stary chleb — podstawa wielu dań
Takie czerstwe pieczywo naprawdę jest do uratowania — spokojnie można je wykorzystać w trakcie gotowania albo wykonać z niego samodzielne potrawy. Warto trochę pokombinować, żeby niepotrzebnie nie marnować jedzenia.
Chleb w jajku
To chyba jedno z najbardziej popularnych dań, dzięki któremu można uratować czerstwe pieczywo. Robi się je niezwykle prosto. Potrzebne są tylko jajka, stary chleb i jakiś tłuszcz do smażenia (najlepiej masło klarowane).
Jajko należy roztrzepać w głębokim talerzu.
Pieczywo (pokrojone na niezbyt grube kromki) powinno się zamoczyć w utworzonej masie z obu stron.
Porządnie nagrzać patelnię, skręcić ogień, rozpuścić na niej masło klarowane. Smażyć chleb z obu stron, aż się zarumieni.
Zapiekanki z chleba w piekarniku
Tutaj dodatki można dowolnie modyfikować, koniecznie musi być jednak ser, bez którego zapieczony chleb nie będzie taki smaczny.
Potrzebne składniki:
- stary chleb pokrojony na kromki
- żółty ser
- cebula
- szynka
- pomidor
- masło lub odrobina oleju
Chleb należy wysmarować tłuszczem (masłem lub bardzo małą ilością oleju). Cebulę poszatkować i posypać nią kromki. Następnie poukładać na pieczywie szynkę, pokrojone w plasterki pomidory, a na sam koniec, ser.
Piekarnik ustawić na 200 stopni Celsjusza.
Zapiekanki piec na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, dopóki się nie zarumienią, a ser roztopi.
Grzanki z chleba
Pieczywo należy pokroić na kromki, a następnie w kostkę. Następny krok to polanie ich odrobiną oleju i posypanie wybranymi przez siebie przyprawami. Szczególnie dobrze sprawdzi się tu suszony czosnek.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia około 5 minut. (Powinny się zarumienić). Takie grzanki świetnie sprawdzą się do zup krem lub sałatek.