Kawałek starego chleba na desce do krojenia.
Canva

Został Ci stary chleb? Zobacz 3 sposoby jak go wykorzystać!

Często zdarza się, że mimo najlepszych chęci nie udaje się zjeść całego, znajdującego się w domu jedzenia, dopóki jest świeże. Co wtedy? Niektórych produktów nie da się uratować, pleśnieją. Inaczej jest z czerstwym pieczywem. Stary chleb, o ile był prawidłowo przechowywany, nadal jest jadalny. Tyle że niesmaczny i twardy. Co można z nim zrobić, żeby go nie wyrzucić? Zobacz!
Reklama

Stary chleb — podstawa wielu dań

Takie czerstwe pieczywo naprawdę jest do uratowania — spokojnie można je wykorzystać w trakcie gotowania albo wykonać z niego samodzielne potrawy. Warto trochę pokombinować, żeby niepotrzebnie nie marnować jedzenia.

Chleb smażony w jajku. Obok sok pomarańczowy.
Canva

Chleb w jajku

To chyba jedno z najbardziej popularnych dań, dzięki któremu można uratować czerstwe pieczywo. Robi się je niezwykle prosto. Potrzebne są tylko jajka, stary chleb i jakiś tłuszcz do smażenia (najlepiej masło klarowane).

Jajko należy roztrzepać w głębokim talerzu.

Reklama

Pieczywo (pokrojone na niezbyt grube kromki) powinno się zamoczyć w utworzonej masie z obu stron.

Porządnie nagrzać patelnię, skręcić ogień, rozpuścić na niej masło klarowane. Smażyć chleb z obu stron, aż się zarumieni.

Zapiekanki z chleba w piekarniku

Tutaj dodatki można dowolnie modyfikować, koniecznie musi być jednak ser, bez którego zapieczony chleb nie będzie taki smaczny.

Potrzebne składniki:

  • stary chleb pokrojony na kromki
  • żółty ser
  • cebula
  • szynka
  • pomidor
  • masło lub odrobina oleju

Chleb należy wysmarować tłuszczem (masłem lub bardzo małą ilością oleju). Cebulę poszatkować i posypać nią kromki. Następnie poukładać na pieczywie szynkę, pokrojone w plasterki pomidory, a na sam koniec, ser.

Piekarnik ustawić na 200 stopni Celsjusza.

Reklama

Zapiekanki piec na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, dopóki się nie zarumienią, a ser roztopi.

Grzanki zrobione ze starego chleba.
Canva

Grzanki z chleba

Pieczywo należy pokroić na kromki, a następnie w kostkę. Następny krok to polanie ich odrobiną oleju i posypanie wybranymi przez siebie przyprawami. Szczególnie dobrze sprawdzi się tu suszony czosnek.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia około 5 minut. (Powinny się zarumienić). Takie grzanki świetnie sprawdzą się do zup krem lub sałatek.

Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama