Przepis na pomarańczową babkę piaskową

Przepis na pomarańczową babkę piaskową

Babka piaskowa, to rewelacyjna słodka przekąska, uwielbiana przez zdecydowaną większość ludzi. Jeśli chcesz spróbować przygotować ją własnoręcznie, poznaj poniższy przepis.
Reklama
Składniki:
  • cukier wanilinowy
  • puszka mandarynek
  • otarta skórka z pomarańczy
  • cukier puder
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 15 dag margaryny
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • zapach pomarańczowy
Przygotowanie: Wcześniej wyjętą z lodówki margarynę ucieramy z cukrem do momentu powstania gładkiej masy. Następnie rozbijamy jajka i oddzielamy żółtka od białek. Do masy dodajemy żółtka, dwa rodzaje mąki oraz proszek do pieczenia. Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy. Później dodajemy zapach pomarańczowy, skórkę z pomarańczy, cukier wanilinowy i dolewamy mleko ponownie mieszając. Białka miksujemy do powstania piany i dodajemy do całości mieszając. Mandarynki z puszki odcedzamy na sicie, rozdrabniamy i mieszamy z masą. Następnie przygotowujemy formę na babkę, do której należy włożyć papier do pieczenia i delikatnie nasmarować masłem. Przelewamy do niej masę. Całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 50 minut. Wystudzoną babkę posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy według uznania. Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama