Kopytka
Canva.com

Babcine kopytka są idealne do sosu grzybowego. Przepis na aksamitne kluseczki z ziemniaków

Kopytka Babci Kasi są przepyszne. Delikatnie aksamitne i puszyste kluseczki możemy podawać polane gęstym sosem grzybowym. Zdradzamy wam przepis, który stosujemy w domu od lat. Po prostu palce lizać!
Reklama

Pyszne kopytka - składniki

Kopytka
Canva.com

Babcine kopytka to po prostu kluseczki ziemniaczane. To doskonałe danie, które możemy podawać z sosem lub podsmażone ze skwarkami i cebulką smażoną. Tradycyjne kluseczki doskonale smakują także z gulaszem i mogą być naturalnym dodatkiem do każdego mięsa.

Nasz sekretny przepis od babci Kasi zawiera kilka składników:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 2 szklanki (około 30 dag) mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • mąka do podsypywania

Jak zrobić kopytka z przepisu babci Kasi?

Kopytka
Canva.com
  1. Przygotowanie babcinych kopytek jest bardzo proste. Ziemniaki obieramy i gotujemy, aż będą miękkie. Potem odstawiamy je do wystygnięcia, np. na specjalnej tacce.
  2. Ziemniaki przekładamy do miseczki i dodajemy po kolei: mąkę, jajo oraz sól. Ręcznie wyrabiamy ciasto na kluseczki ziemniaczane. To ważne, abyśmy uzyskali jednolitą masę. Jeśli nie będzie to możliwe, to warto dodać trochę mąki.
  3. Na stolnicę posypaną mąką wykładamy uformowane kluseczki ziemniaczane o średnicy 2 cm. Kroimy kopytka.
  4. Dalej kopytka wkładamy porcjami do wrzątku i mieszamy, aby nie przykleiły się do dna.

Kopytka możemy podawać z sosem pomidorowym, sosem węgierskim, a także posypane parmezanem lub polane masłem. Jeśli lubicie włoską kuchnię, to z pewnością spodoba wam się propozycja z przypalonym masłem, świeżymi listkami szałwii oraz szczypta parmezanu.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama