Rumiane jajka w skorupce
Składniki:
- jajka ugotowane na twardo w skorupkach
- szczypiorek
- pietruszka
- łyżka masła
- bułka tarta
- sól i pieprz do smaku
- pieczarki
- Przygotowanie:
Ugotowane oraz wystudzone jajka kroimy na pół, tak żeby powstały dwie łódeczki. Tak przekrojone jaja delikatnie wyjmujemy ze skorupek za pomocą łyżeczki. Rozdrabniamy jajka i dodajemy do nich starte i podsmażone pieczarki. Następnie dodajemy posiekaną pietruszkę i szczypiorek, a także masło, sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie mieszamy. Tak zrobioną masę nakładamy do naszych skorupek. Całość obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na maśle lub oleju do zarumienienia. Ważne jest to, żeby smażyć całość skorupką do góry.
Jajka z łososiem
Składniki:
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 85 g wędzonego łososia
- 3 łyżki kremowego twarożku
- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Jajka kroimy na pół i pozbywamy się żółtek. Przekładamy je do miski i miksujemy razem z łososiem, twarożkiem, śmietaną, sokiem z cytryny, koperkiem. Przyprawiamy pieprzem i solą do smaku. Masą uzupełniamy miejsce w jaju, które wcześniej zajmowało żółtko. Dekorujemy koperkiem lub szczypiorkiem.
Źródło zdjęcia: www.pixabay.com