5 produktów spożywczych bogatych w żelazo

Zdrowie Poniedziałek, 16 kwietnia 2018
Oceń:
4 / 26 głosów

Niski poziom żelaza może powodować ciągłe zmęczenie, szybkie bicie serca, zadyszkę, czy silne bóle głowy. Najczęstszą chorobą, do której prowadzi niedobór żelaza, jest anemia.

Żelazo jest dla nas wyjątkowo ważne, ponieważ odpowiada za naszą gospodarkę hormonalną, kondycję serca i za ilość ciałek czerwonych we krwi. Jeśli podejrzewasz u siebie niedobór żelaza lub wykazały to już badania, koniecznie zajmij się tą sprawą, dopóki nie wydarzyło się nic groźnego! Możesz podnieść jego poziom za pomocą produktów spożywczych. Jakich? Oto nasza TOP 5.

Czerwone mięso
Jeżeli męczy Cię niedobór żelaza, wprowadź do swojej diety czerwone mięso. Najlepiej, żebyś wybierała chudą wołowinę lub cielęcinę. Pamiętaj jednak, żeby nie przestawiać się tylko i wyłącznie na czerwone mięso, ponieważ jego nadmiar w diecie, również może okazać się niezdrowy.

Źródło: www.pixabay.com