Imbir
Imbir ma właściwość rozgrzewającą, ale także okaże się pomocny przy zwalczaniu męczącej nas zgagi. Jeśli dopadło Cię pieczenie przełyku, weź do ust kawałek imbiru i potraktuj go jak landrynkę, a po chwili zauważysz różnicę.
Siemię lniane
Siemię lniane to kolejny produkt, po który należy sięgnąć, gdy poczujemy pieczenie w przełyku. Wystarczy, że zalejemy łyżkę stołową siemienia gorącą wodą i wypijemy napar po delikatnym ostygnięciu.
Pij miętę i melisę
Zarówno mięta jak i melisa pomogą nam zalczyć zgagę. Mięta pomaga w przypadku dolegliwości żołądkowych, a melisa pozwoli złagodzić dolegliwości związane ze zgagą. Jeżeli często odczuwasz pieczenie w przełyku, wprowadź melisę i miętę do swojej codziennej diety, co pomoże Ci zapobiec nawrotom dolegliwości. Pomoże Ci to także usprawnić proces trawienia pokarmów i wydzielania kwasów żołądkowych, co jest sprawą kluczową w przypadku niestrawności i zgagi!
Wprowadź migdały do swojej diety
Jeżeli męczy Cię zgaga, spójrz przychylnie w kierunku migdałów. Co prawda są one kaloryczne, ale mają także wiele pozytywnych właściwości. Zgaga powinna ustąpić po zjedzeniu garstki migdałów.
Źródło zdjęcia: www.fotolia.com