Przepis na makaron pełnoziarnisty z kurczakiem, serem feta i brokułem

Przepis na makaron pełnoziarnisty z kurczakiem, serem feta i brokułem

Dania z makaronu należą do tych, które są lubiane przez większość dorosłych, jak i dzieci. Poznaj poniższy przepis na pełnoziarnisty makaron z brokułem oraz kurczakiem i zachwyć takim obiadem swoich najbliższych!
Składniki:
  • 400 g makaronu pełnoziarnistego
  • cukinia
  • brokuł
  • 300 g piersi z kurczaka
  • niepełna szklanka śmietany 12%
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g sera feta
  • sól, pieprz
Przygotowanie: Kroimy kurczaka w kostkę, doprawiamy według uznania i smażymy. Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy przez kilka minut. Cukinię kroimy w talarki i również podgotowujemy lub podsmażamy do momentu, aż lekko się zarumieni. Na rozgrzaną patelnię przekładamy makaron, warzywa, wyciśnięte ząbki czosnku, kurczaka, dodajemy śmietanę oraz fetę. Zostawiamy na małym ogniu na 3 minuty często mieszając. Całość doprawiamy do smaku i podajemy z ugotowanym makaronem. Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
Udostępnij artykuł
Czytaj więcej
przekąski z ciasta francuskiego
Ciasto francuskie z pieczarkami jest idealną przekąską nie tylko na imprezę. Sprawdzi się genialnie jako drugie śniadanie, a także przystawka przed obiadem. Zawsze warto mieć ciasto francuskie w lodówce, ponieważ można wyczarować z niego wiele smakołyków. Dziś wykorzystamy pieczarki, ser i szpinak.
kluski śląskie
Kluski śląskie znane również jako kluski białe to potrawa popularna głównie na terenach górnego śląska, ale i nie tylko. Przygotowywane z ziemniaków kluski są idealną alternatywą do ziemniaków, kasz, ryżu oraz makaronów. Stanowią bowiem podstawę wielu smacznych dań z sosem. Oczywiście jednym z najpopularniejszych są rolada śląska z kluskami i modrą kapustą. Zobacz jak przygotować tradycyjne kluski ziemniaczane i z czym je podawać.
kartacze
Kartacze są jedną z najpopularniejszych potraw regionalnych w Polsce wschodniej, natomiast na Litwie uchodzą za tradycyjne danie narodowe. Wyglądem przypominają większe pyzy i tak samo przygotowuje się je z ciasta ziemniaczanego. Cepeliny Litewskie to stała pozycja tradycyjnej kuchni głównie na Podlasiu, Suwalszczyźnie oraz Mazurach. Nadziewana mięsnym farszem i okraszona skwarkami z boczku potrawa, doskonale wpisuje się w powszechne upodobania smakowe. Jest także bardzo łatwa w przygotowaniu. Jak zatem zrobić prawdziwe kartacze?