Pyszna pizza – nie tylko z małej pizzerii!

Kuchnia Poniedziałek, 7 maja 2018
Oceń:
4 / 30 głosów
Pyszna pizza – nie tylko z małej pizzerii!

W dzisiejszych czasach wiele osób ma problem z wygospodarowaniem odpowiedniej ilości czasu na to, by przygotować rodzinny posiłek na obiad czy kolację. Stąd tak ogromną popularnością zaczęły cieszyć się oferty z jedzeniem dowożonym wprost do domu klienta. Funkcjonują specjalne portale internetowe i aplikacje mobilne, które umożliwiają wybór wśród tysięcy ofert i bezpośrednie zamówienie posiłku na nasz adres. Na co zwrócić uwagę podczas wybierania pizzy idealnej?

Zalety pizzy – czemu tak chętnie ją wybieramy?

Pizza jest typowo włoskim daniem, jednak już lata temu podbiła serca Polaków. Rodacy chętnie wybierają ją zwłaszcza jako posiłek do konsumpcji w gronie rodziny i przyjaciół: forma pizzy sprawia, że dobrze rozdzielić posiłek między kilka osób; tak najprzyjemniej się ją spożywa. Pizza ma co najmniej kilka zalet. Po pierwsze, jest niezwykle sycąca. Przeważnie już po kilku kawałkach jesteśmy najedzeni i szczęśliwi. Po drugie, jest pyszna. To może powiedzieć w zasadzie każdy – mnogość rodzajów pizzy zaspokaja bowiem chyba najbardziej wyrafinowane gusta jedzeniowe. Ogromną zaletą pizzy jest z pewnością to, że można dowolnie miksować składniki – dodawać ulubione, czy odejmować te, za którymi nie przepadamy lub na które jesteśmy uczuleni. A tutaj mamy prawdziwe pole do popisu: różne rodzaje mięsa, sera, warzywa, owoce, zioła, różnorodne sosy… Prócz tego, zaletą pizzy, jest także jej cena. Bez problemu udaje nam się przeważnie znaleźć ofertę na naszą kieszeń. No i jest świeża – pizzę w lokalu podaje się zaraz po upieczeniu. Niesłusznie zaliczamy pizzę do fast-foodów: dobrze przygotowana, to pełnowartościowy i pożywny posiłek.

Dobra pizza – jak ją rozpoznać?

Ogromna popularność tego dania sprawiła, że w niemal każdej miejscowości znajdziemy miejsce, gdzie serwowana jest pizza. Kraków czy Warszawa to miasta, które oferują największy wachlarz możliwości; ale w i małych miasteczkach można skorzystać z usług lokalnej pizzerii lub filii znanej sieci. Chętnie korzystamy z restauracji mieszczących się w galeriach handlowych, blisko szkół czy miejsc pracy – zwłaszcza, że coraz więcej biur decyduje się na regularne zamawianie pizzy dla swoich pracowników w ramach tak zwanego Pizza Day. Jak jednak rozpoznać dobry lokal? W końcu – pizza pizzy nierówna. Przede wszystkim, warto zwrócić uwagę, czy pizza powstaje na naszych oczach. Ciasto wyrabiane ręcznie, bez używania wałka, to prawdziwy znak jakości. Trzeba zerknąć również na piec – powinien być prawdziwy i opalany drewnem. Stali bywalcy pizzerii podpowiedzą również, że tłumy w lokalu, to znak, że powstaje tu naprawdę dobra pizza. Kraków czy Warszawa to miejsca, gdzie naprawdę można przebierać w ofertach: jeśli klienci wybrali właśnie ten lokal, to znaczy, że po prostu było warto. A sama pizza? Dobre ciasto jest cienkie, ale elastyczne. Jednak nie powinno uginać się pod ciężarem dodatków. Wtedy mamy pewność, że użyto do wypieku mąki naprawdę dobrej jakości. Wbrew pozorom, dobra pizza wcale nie powinna mieć dużo dodatków. Lepiej. by było ich mniej, ale dobrej jakości. Szynka parmeńska, ser mozzarella, świeży sos pomidorowy lub czosnkowy oraz świeże, pachnące zioła (oregano, bazylia, rukola) i pachnąca oliwa – te składniki gwarantują naprawdę pyszny posiłek. Warto oczywiście zwrócić uwagę na sam klimat lokalu – ciepła i przyjazna atmosfera to niezbędny element przyjemności podczas konsumpcji pizzy, zwłaszcza gdy spotykamy się z rodziną lub przyjaciółmi.

Pizzowe sieciówki też mogą być dobre!

Popularnym mitem jest pogląd, że dobra pizza może pochodzić tylko z małej restauracyjki. Wbrew pozorom, duże lokale sieciowe też potrafią przygotować dobrą pizzę. Dobrym przykładem jest Pizza Hut; od czasu otwarcia pierwszego lokalu w naszym kraju, w 1993 roku, lokal zaskarbił sobie prawdziwą sympatię Polaków. Obecnie w Polsce jest aż kilkadziesiąt restauracji Pizzy Hut, wszystkie tłumnie oblegane przez klientów. Co stało się tajemnicą sukcesu amerykańskiej pizzerii? Przede wszystkim, pizza wyrabiana jest na oczach klientów – mamy pewność, że używane składniki są świeże. Czym jeszcze charakteryzuje się ich pizza? Kraków, Wrocław czy stolica to miejsca, gdzie liczy się czas: zabiegani mieszkańcy chcą otrzymać swój posiłek przeważnie jak najprędzej. Pizza Hut oferuje zaś minimalny okres oczekiwania na danie – zaledwie około pięciu minut. Ciekawy jest również wybór ciasta: można wybrać tradycyjne, z serem na brzegach, ale również cienkie i grube, w zależności od własnych preferencji. Pizzę można również zamówić na wynos; prócz tego, część lokali oferuje sprzedaż pizzy na kawałki. Można otrzymać ją w tak zwanych „okienkach”. Kolejnym plusem Pizzy Hut jest to, że możemy do niej zabrać osoby, które jakimś cudem za pizzą nie przepadają; znajdziemy tam bowiem również duży wybór makaronów (penne, farfalle, tagliatelle i spaghetti), zup, tortilli, sałatek i przystawek (więcej dowiesz się https://pizzahut.pl/). Oprócz klasycznych sosów pomidorowych do pizzy, możemy też zamówić kilka bardziej oryginalnych sos funghi lub pesto, czy beszamelowy. Warto więc od czasu do czasu skorzystać z usług sieciowej restauracji!