Przepis na aromatyczne faszerowane bataty

Przepis na aromatyczne faszerowane bataty

Bataty, to nic innego jak słodka odmiana ziemniaka. Jeśli chcesz poeksperymentować z tym warzywem, wykorzystaj poniższy przepis. Zobacz, jakie składniki będą jeszcze niezbędne i do dzieła!
Reklama
Składniki:
  • słodkie ziemniaki (ilość uzależniona od wielkości batatów i ilości nadzienia)
  • 250 g piersi z kurczaka, pokrojonej w paski
  • po 1/2 czerwonej, żółtej i zielonej papryki, pokrojonej w kostkę
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • awokado
  • 1/2 limonki
  • 60 g startego sera (mozzarella i cheddar)
  • 1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej w paski
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1/2 łyżeczki zmielonego kminku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 55 g czerwonej fasoli
  • 30 g świeżej kolendry
Przygotowanie:
  1. Przekrój bataty na pół i wsuń do piekarnika na wyłożonej folią aluminiową blaszce. Piecz przez około 35 minut w temperaturze 180 stopni.
  2. Rozgrzej na patelni oliwę, dodaj cebulę, czosnek, kurczaka i wszystkie przyprawy. Smaż składniki na dużym ogniu, ale krótko.
  3. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj fasolę.
  4. Zawartość patelni skrop sokiem z limonki.
  5. Wydrąż miąższ z upieczonych ziemniaków, wymieszaj z przygotowanym na patelni farszem i napełnij te łódeczki. Górę posyp startym na tarce serem.
  6. Następnie włóż bataty do piekarnika na kolejne 5 minut, do roztopienia sera.
  7. Upieczone ziemniaki posyp drobno posiekanym awokado i świeżą kolendrą.
Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama