Jak parzyć kawę?

Kuchnia Wtorek, 18 września 2018
Oceń:
4 / 22 głosów
Jak parzyć kawę?

Jak parzyć kawę?

Kawa to jedna z tych rzeczy, bez których wiele Polek i Polaków nie jest w stanie wyobrazić sobie początku dnia. Jest przy tym całkiem sporo osób, dla których kilka filiżanek czy kubków dziennie to norma. Smakosze ciemnego naparu doskonale sobie zdają sprawę z faktu, że sposób parzenia kawy ma istotny wpływ na jej smak, moc czy też aromat.

Różne sposoby parzenia kawy

Zarówno pod względem domowego przygotowania kawy jak i jej kupna na mieście, możemy spotkać się z wieloma opcjami. Uzależnione jest to przede wszystkim od naczynia, w jakim parzona jest kawa. Możemy zetknąć się z klasycznymi ciśnieniowymi ekspresami w stylu włoskim, modelami przelewowymi, jak i również domowymi naczyniami. Często co kraj to obyczaj, dlatego spotkamy się z całkiem sporym zakresem. My skupimy się jednak na warunkach polskich. Podczas parzenia kawy najistotniejsza jest temperatura wody i długość jej kontaktu z kawą - to one decydują o smaku i zawartości kofeiny w filiżance. Istotna z pewnością będzie także grubość mielenia ziaren.

Czy warto pić?

Kawa to często temat nieco kontrowersyjny. Jedne osoby twierdzą, że to idealny pobudzacz wpływający na nasz nastrój czy też bezsenność. Inni z kolei twierdzą, że jest to tylko kolejna używka, która w nadmiarze prowadzi do uzależnienia czy szkodzi organizmowi. Z pewnością obie strony po części mają rację. My jednak polecamy przeczytać artykuł o tym, jakie są zalety picia kawy. Z pewnością kilka informacji może być zaskakujących.

Jaki sposób parzenia?

Wiele osób z pewnością zastanawia się, jaka kawa jest najlepsza? Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie, albowiem wszystko jest uzależnione od indywidualnych preferencji. Jedni preferują mocniejsze, inni bardziej aromatyczne kawy. Z pewnością na gust kawoszy ma wpływ sposób parzenia. Możemy zdecydować się na tanie i proste rozwiązania, jak i zainwestować w lepszej jakości sprzęt, który wpłynie na jakość serwowanej kawy. Z pewnością po przeczytaniu poniżej kilku sposobów parzenia, sporo osób zacznie się zastanawiać nad zakupem odpowiedniego sprzętu. Polecamy zatem poradnik – jaki ekspres do kawy kupić? Oto kilka najpopularniejszych naszym zdaniem metod parzenia kawy.

Espresso

Jest to prawdopodobnie najbardziej popularny sposób parzenia i podawania kawy na świecie. Mała filiżanka to wielka moc kofeiny, przez co może od razu postawić na nogi. W ostatnich latach dzięki pojawieniu się coraz większej ilości modeli, wzrasta popularność domowych ekspresów ciśnieniowych. W takim nowoczesnym ekspresie ciśnieniowym można bardzo szybko przygotować napój, a jeśli jest on zaopatrzony w młynek do ziaren, to gwarantuje nam jeszcze lepszy aromat. Zmielone ziarna w przypadku espresso mają krotki kontakt z wodą o temperaturze około 90 stopni Celsjusza. W ten oto sposób następuje rozpuszczanie się istotnych dla smaku związków, jak i również napój odznaczać się będzie mniejszą ilością substancji gorzkich i kwasów. Espresso jest łatwiej przyswajalne dla organizmu, jak i również mniej drażni żołądek.

Kawa po turecku

Jest to metoda, która przywędrowała do Polski ze Wschodu. Do dziś w Turcji, jak i wielu krajach arabskich jest to podstawowy sposób parzenia kawy. Konieczny w tym wypadku jest zakup rondelka lub tygielka. Do takiego naczynia wsypujemy kawę i cukier w proporcjach 1:1, a następnie zalewamy całość wodą. Możemy również dodać do nich dla lepszego smaku kardamon lub wanilię. Taką powstałą mieszankę należy podgrzewać, mając na uwadze, aby całość nie została doprowadzona do wrzenia. Na sam koniec dodaje się odrobinę zimnej wody, aby fusy opadły na dno. Gotowy napar przelewa się do filiżanek. Kawa po turecku cechuje się bardzo dużą zawartością kofeiny.

Kawa po amerykańsku

Jest to bardzo prosty sposób parzenia kawy, do którego wykorzystuje się ekspres przelewowy. W takim urządzeniu woda o temperaturze około 100 stopni Celsjusza przelewa się przez filtr wypełniony kawą. W ten oto sposób możliwe jest stworzenie większej ilości napoju. Czas zaparzania oraz ilość powstałej kawy wynika przede wszystkim z mocy zastosowanych grzałek, która waha się od 550 do 1700 W. Większość modeli ekspresów przelewowych posiada przy tym grzałkę, która utrzymuję kawę w wysokiej temperaturze. Taki sposób najlepiej sprawdza się w biurach, domach, gdzie często pija się kawę.

Parzenie to nie wszystko!

Wybór gatunku kawy czy sposobu jej parzenia to nie wszystko, co warto mieć na względzie. Od dawna istnieje swego rodzaju savoir vivre w odniesieniu do serwowania kawy. Jest on w szczególności istotny dla właścicieli kawiarni, restauracji czy też osób, które lubią zaskoczyć swych znajomych. Warto zatem przy okazji przeczytać poradnik o tym, jak serwować kawę.