Przepis na bezglutenowe ciasto ze śliwką

Kuchnia Środa, 12 września 2018
Oceń:
4 / 28 głosów
Przepis na bezglutenowe ciasto ze śliwką

Uwielbiasz słodkości, ale ich spożywanie jest dla Ciebie utrudnione, ponieważ stronisz od glutenu? W takim razie przygotuj własnoręcznie przepyszny bezglutenowy deser!

Ciasto śliwkowo - czekoladowe

Składniki:

ciasto:

100 g mąki ziemniaczanej

4 łyżki kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

4 jajka

1/2 szklanki cukru

krem:

250 g mascarpone

100 ml śmietanki kremówki 30%

1/2 szklanki cukru pudru

6 łyżek kakao

łyżeczka ekstraktu waniliowego

dżem śliwkowy:

300 g śliwek

1 łyżka cukru

laska cynamonu

Przygotowanie:

Aby przygotować dżem, drylujemy śliwki, wrzucamy do rondla i posypujemy cukrem. Do całości dokładamy cynamon i gotujemy na wolnym ogniu do odparowania soku. Następnie oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na pianę i dodajemy do niej cukier. Natomiast żółtka miksujemy i dodajemy do piany z białek. Całość mieszamy. Mąkę, proszek do pieczenia, kakao, sodę oraz cukier wsypujemy do jednego naczynia. Połowę dodajemy do jajek, po czym mieszamy i dosypujemy drugą część. Dokładnie wymieszane składniki powinny tworzyć gładką masę, którą należy umieścić w wybranych przez siebie foremkach lub tortownicy. Foremki powinny być wcześniej nasmarowane masłem. Wstawiamy je do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około piętnaście minut, po czym wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Żeby przygotować krem, wsyp do miski cukier, wanilię, cukier, dodaj śmietankę i serek mascarpone. Całość należy dokładnie zmiksować.

Gotowe ciasto należy posmarować dżemem śliwkowym, a na nim rozsmarować większość kremu. Przykrywamy całość drugim kawałkiem ciasta i na wierzchu rozsmarowujemy pozostałą ilość kremu. Wierzch można udekorować śliwkami.

Źródło zdjęcia: www.pixabay.com