Frytki z dyni - idealna przekąska na Halloween

Kuchnia Środa, 31 października 2018
Oceń:
4 / 7 głosów

Halloween to idealny powód na przygotowanie wielu ciekawych przekąsek. Jednym z nich są frytki z dyni. Jesteśmy pewni, że przygotowanymi frytkami z dyni zaskoczysz swoich gości na Halloweenowej imprezie!

Składniki:

  • 1 dynię piżmowa (może być również hokkaido)
  • 50-60 ml oliwy
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • bazylia
  • oregano

Przygotowanie:

Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Dynię obieramy (koniecznie uważajcie by się nie skaleczyć!), kroimy ją na paski. Pokrojoną dynię przekładamy do miski i polewamy oliwą, posypujemy przyprawami i mieszamy. Najlepiej jest dynię odstawić na około godzinę, by smaki mogły się ze sobą połączyć, a dynia nabrać ich smaku.
Blachę od piekarnika wykładamy folią aluminiową i rozkładamy paski z dyni. Gdy piekarnik jest już nagrzany, wkładamy blachę do piekarnika.
Nasze frytki z dyni powinny się piec około godziny, jednak już po około 30 min warto sprawdzić czy już są upieczone.

Frytki z dyni świetnie pasują w połączeniu z sosem czosnkowym.