Masz cukinię i nie wiesz co z niej przygotować? A może organizujesz imprezę i szukasz pomysłów na przekąski? Sprawdź przepis na paluszki z cukinii.
Składniki:
- 2 cukinie
- 1 ząbek czosnku, rozgnieciony i posiekany
- 1 szklanka mąki
- 2 roztrzepane jajka
- 1, 5 szklanki bułki tartej
- oliwa z oliwek
- sos sojowy
- pieprz i sól
Przygotowanie:
Należy pokroić cukinię razem ze skórką w podłużne, małe prostokąty. Umyć w zimnej wodzie, odsączyć i osuszyć. Włożyć paluszki cukinii do miski z czosnkiem, skropić oliwą z oliwek i sosem sojowym. Wymieszać i pozostawić w misce na 30 minut. Następnie obtoczyć cukinię w mące i zanurzyć w roztrzepanych i doprawionych jajkach. Na koniec obsypać bułką tartą. Smażyć w głębokim tłuszczu do momentu zarumienienia.