Przepis na paluszki z cukinii

Kuchnia Sobota, 3 listopada 2018
Oceń:
4 / 25 głosów
Przepis na paluszki z cukinii

Masz cukinię i nie wiesz co z niej przygotować? A może organizujesz imprezę i szukasz pomysłów na przekąski? Sprawdź przepis na paluszki z cukinii.

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 1 ząbek czosnku, rozgnieciony i posiekany
  • 1 szklanka mąki
  • 2 roztrzepane jajka
  • 1, 5 szklanki bułki tartej
  • oliwa z oliwek
  • sos sojowy
  • pieprz i sól

Przygotowanie:
Należy pokroić cukinię razem ze skórką w podłużne, małe prostokąty. Umyć w zimnej wodzie, odsączyć i osuszyć. Włożyć paluszki cukinii do miski z czosnkiem, skropić oliwą z oliwek i sosem sojowym. Wymieszać i pozostawić w misce na 30 minut. Następnie obtoczyć cukinię w mące i zanurzyć w roztrzepanych i doprawionych jajkach. Na koniec obsypać bułką tartą. Smażyć w głębokim tłuszczu do momentu zarumienienia.