Składniki:
- 4 średniej wielkości ugotowane buraki
- 3 jaja
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 1/4 szklanki kakao
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1/2 szklanki mąki kokosowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 tabliczka czekolady gorzkiej 70%
Przygotowanie:
Nastaw piekarnik na 180 stopni. Przygotowaną formę do ciasta o rozmiarach 20x20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Pokrojone na kawałki buraki, jajka, cynamon, sól, kakao oraz cukier umieść w rozdrabniaczu i zmiksuj na gładką masę (możesz również buraki zetrzeć na tarce o małych oczkach). W oddzielnym naczyniu mąkę kokosową wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz z tartą czekoladą. Gotową mieszankę dodaj do masy z burakami. Całość przelej do przygotowanej formy i wstaw do piekarnika. Piecz około 25 min.