Przepis na przepyszny, domowy ketchup z cukinii

Kuchnia Wtorek, 18 grudnia 2018
Oceń:
4 / 16 głosów

Zaskoczone? Ketchup z cukinii to świetny dodatek do kanapek dla dzieci czy jako sos do mięs. Koniecznie spróbuj przepisu i zaskocz swoich gości:

Składniki:

  • około 3-4 sztuk cukinii
  • 1/2 kg cebuli
  • 1 i 1/2 łyżki soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki octu (spirytusowego lub jabłkowego)
  • po 1 łyżeczce słodkiej papryki i ostrej, 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu
  • 400 g (2 słoiczki) koncentratu pomidorowego

Przygotowanie:

Umyj cukinię i przytnij je przy końcach. Obierz je ze skórki i pokrój na kawałki, usuń nasiona. Cukinie zetrzyj na tarce, dodaj sól i posiekaną cebulę. Zmieszaną cukinię z cebulą wstaw do lodówki na kilka godzin. Następnie przełóż całość do garnka, dodaj cukier i zagotuj. Co jakiś czas mieszając, duś przez około 30 minut. Dodaj ocet i paprykę w proszku. Wymieszaj całość i gotuj jeszcze przez 15 minut. Po tym czasie dodaj koncentrat pomidorowy i znów podduś. Całość zmiksuj blenderem.

Źródło: pl.pinterest.com