Składniki:
- około 3-4 sztuk cukinii
- 1/2 kg cebuli
- 1 i 1/2 łyżki soli
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki octu (spirytusowego lub jabłkowego)
- po 1 łyżeczce słodkiej papryki i ostrej, 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu
- 400 g (2 słoiczki) koncentratu pomidorowego
Przygotowanie:
Umyj cukinię i przytnij je przy końcach. Obierz je ze skórki i pokrój na kawałki, usuń nasiona. Cukinie zetrzyj na tarce, dodaj sól i posiekaną cebulę. Zmieszaną cukinię z cebulą wstaw do lodówki na kilka godzin. Następnie przełóż całość do garnka, dodaj cukier i zagotuj. Co jakiś czas mieszając, duś przez około 30 minut. Dodaj ocet i paprykę w proszku. Wymieszaj całość i gotuj jeszcze przez 15 minut. Po tym czasie dodaj koncentrat pomidorowy i znów podduś. Całość zmiksuj blenderem.