Lubisz ketchup? Zanim go kupisz, sprawdź etykietkę. Ta informacja jest ważna
Do przeczytania w ok. 2 min.
Ketchupem można polewać kanapki z wędliną lub tosty zapiekane z serem. Używa się go na zapiekankach, dodaje do frytek i nierzadko łączy z jogurtem, śmietanką lub nawet czystym bulionem dla przygotowania ekspresowej wersji pomidorowego sosu. Tylko jak wybrać ten ketchup, by był to jednak względnie zdrowy ketchup? Jak powinien wyglądać skład wysokiej jakości pomidorowego sosu, zamkniętego w słoiczku lub praktycznej butelce z aplikatorem?
Sprawdź, ile pomidorów jest w keczupie
Im więcej w ketchupie pomidorów, tym oczywiście lepiej, dlatego warto zwrócić uwagę na to, jaka ich ilość została wykorzystana do przygotowania produktu, bo jeśli ta ilość jest nieco większa niż normalnie, producent na pewno zechce się tym pochwalić i nie omieszka podać takiej informacji na opakowaniu produktu. Sto gramów dobrej jakości ketchupu powinno powstać z wykorzystania przynajmniej 200 gramów świeżych pomidorów. A jeśli będzie ich więcej, to tylko lepiej! Należy natomiast wystrzegać się kupowania produktów, w których pomidorów nie ma za wiele lub tym bardziej tych, które zostały utworzone na bazie samego koncentratu bądź przecieru.
Czy w keczupie powinien być cukier?
Druga ważna sprawa tyczy się dodatków uzupełniających przetarte i obrobione pomidory. Zdrowy ketchup powinien charakteryzować się jak najniższą zawartością cukru, bo choć pomidory zawsze będą w nim łączone z jakąś słodką substancją, bez której ketchup po prostu by nie wyszedł, no to jednak tą substancją nie musi być wcale zwykły biały cukier, bo może być nią erytrytol, ksylitol czy też jakikolwiek inny słodzik. Ponadto należy unikać w składach konserwantów, zagęstników oraz wzmacniaczy smaku. Jeżeli producent chce dodać do ketchupu jakiś aromat, powinien to być aromat naturalny, a nie sztuczny.