Mleko roślinne – zrób je sama!

Kuchnia Piątek, 8 lutego 2019
Oceń:
4 / 7 głosów
Mleko roślinne – zrób je sama!

Dla osób, które nie tolerują mleka krowiego, doskonałą alternatywą będą napoje pochodzenia roślinnego. Ich bazę stanowić mogą na przykład płatki owsiane, ryż, soja, orzechy, czy wiórki kokosowe. Bez problemu możemy znaleźć je na półkach sklepowych, jednak znacznie lepiej smakować będą te zrobione przez nas własnoręcznie.

Mleko roślinne może być równie smaczne, jak to od krowy. W dodatku jest ono lepiej przyswajalne przez nasz organizm , posiada także mniej kalorii – sprzyja zatem staraniom o smukłą sylwetkę. To przysmak dobry nie tylko dla wegetarian.

Przepis na mleko z orzechów nerkowca

Składniki:

1 szklanka orzechów nerkowca
3 szklanki niegazowanej wody mineralnej
1 łyżka cukru trzcinowego

Przygotowanie:

Orzechy nerkowca zalej trzema szklankami niegazowanej wody mineralnej i zostaw na całą noc. Rano dodaj do całości łyżkę cukru i dokładnie zblenduj. Przelej przez sito wyłożone gazą. Otrzymane mleko trzymaj w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku lub szklanej butelce. Można je pić jako samodzielny napój, ale też dodawać do kawy lub wykorzystywać jako bazę do kakao. Pozostałe w sitku rozdrobnione orzechy można wykorzystać jako dodatek do ciast i innych wypieków.

Foto: www.pixabay.com