Kuchenka
Kratę z kuchenki namocz w ciepłej wodzie z octem i zostaw na 10-15 minut, dzięki czemu oszczędzisz sobie długiego szorowania. Wystarczy, że po 15 minutach wyjmiesz kratę, przetrzesz szorstkim zmywakiem i spłuczesz. Pozostałą część kuchenki możesz umyć za pomocą szmatki, ciepłej wody i płynu do naczyń.
Szafki
Myśl o wysprzątaniu kuchennych szafek przyprawia Cię o ból głowy? Zaplanuj swoją pracę i szybko rozpraw się z tym bałaganem. Na początku wyjmij z szafek wszystkie rzeczy i przy okazji sprawdź datę ważności produktów spożywczych, żeby zaoszczędzić swój czas i nie wykonywać czynności opróżniania dwa razy. Okruszki i drobinki, które nagromadziły się w szafkach i szufladach, wyrzuć do kosza, a zanieczyszczenia wytrzyj za pomocą mokrej szmatki i płynu do naczyń. Nie zapomnij o wyczyszczeniu zewnętrznych drzwiczek oraz góry szafek, gdzie zbiera się najwięcej kurzu i tłuszczu. Do tego najlepiej użyć specjalnych preparatów, które sprawnie rozpuszczą i usuną tłuszcz.
Mikrofalówka
Chętnie z niej korzystamy, ale często zapominamy o jej czyszczeniu. Wstaw do niej szklankę z wodą i dużą ilością cytryny i włącz mikrofalówkę na 5 minut. Następnie pozostaw szklankę z gorącą wodą na następne kilka minut. Dzięki temu zanieczyszczenia powstałe we wnętrzu urządzenia zejdą bez problemu, a cytryna pochłonie przykre zapachy. Teraz wystarczy już tylko przetrzeć mikrofalówkę wewnątrz i zewnątrz wilgotną szmatką.
Lodówka
Wyłącz lodówkę i wyjmij wszystko, co się w niej znajduje, łącznie z jej ruchomymi elementami. Wnętrze wyczyść za pomocą wody z dodatkiem sody oczyszczonej. Elementy, takie jak szufladki, możesz umyć pod bieżącą wodą z dodatkiem płynu do mycia naczyń i wytrzeć do sucha. Pamiętaj o umyciu uszczelek oraz uchwytów drzwiczek.
Piekarnik
Często mamy problem z jego umyciem, ponieważ zapominamy o jego regularnym czyszczeniu. Należy wyjąć kratki z piekarnika i namoczyć je tak, jak w przypadku kraty od kuchenki oraz dalej postępować identycznie. Jednak najpierw pozbądź się z nich resztek jedzenia, a zrobisz to za pomocą wody oraz miękkiej szczoteczki. Wnętrze piekarnika należy wymyć za pomocą delikatnej gąbki lub szmatki oraz wody z płynem do mycia naczyń. Jeśli zabrudzenia są poważne, być może będziesz musiała użyć profesjonalnych specyfików chemicznych.
Pamiętaj o ścianach!
Nawet jeśli wyczyścisz wszystko inne, a zapomnisz o ścianach, efekt nie będzie satysfakcjonujący. Przygotuj miskę z ciepłą wodą, gąbkę, płyn do mycia naczyń oraz ocet. Czyść ściany wodą z płynem, zanieczyszczenia ścieraj za pomocą delikatnej gąbki. Jeśli jednak masz do czynienia z płytkami, ciężkie plamy i zabrudzenia wyeliminujesz przecierając je wodą z octem. Ocet rozprawi się nawet z zalegającą rdzą. Jeśli plamy nie schodzą od razu, namocz je i pozostaw na kilka minut, po czym delikatnie zetrzyj za pomocą gąbki. Na koniec całość przetrzyj zamoczoną w wodzie szmatką, a następnie wytrzyj do sucha.
Źródło zdjęcia: www.pixabay.com