Tłusty czwartek już tuż tuż! Z tej okazji przygotowaliśmy dla Was przepis na domowe faworki. Przypominamy, że tłusty czwartek w 2019 roku wypada 28 lutego!
Przepis na domowe faworki
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 żółtka
- 1 łyżka spirytusu
- ½ łyżeczki cukru
- ½ łyżeczki soli
- 5 łyżek gęstej, kwaśniej śmietany
- olej lub smalec do smażenia
- cukier puder do posypania
Mąkę wymieszaj z cukrem i solą, dodaj żółtka, spirytus i śmietanę. Całość zagnieć na jednolitą masę i przełóż na blat. Ciasto podziel na porcję i rozwałkuj cieniutko na posypanym mąką blacie. Pokrój je na paseczki o szerokości około 3-4 cm, a następnie na prostokąty lub równoległoboki o długości około 10 cm. Każdy kawałek natnij w środku i przez nacięcia przeciągnij jeden koniec. Faworki smaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Wyjmij je łyżką cedzakową i osącz na ręczniku papierowym z tłuszczu. Gdy ostygną posyp grubo cukrem pudrem.