Domowe pączuszki
Składniki:
- 2 jaja kurze
- 400 g mąki pszennej
- 250 g sera ricotta
- kieliszek alkoholu 40%
- 3 łyżki śmietany 18%
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- sól do smaku
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. Później dodajemy jajka, alkohol, śmietanę oraz ser ricotta. Mieszamy, najlepiej za pomocą miksera, do uzyskania gładkiej masy. Do garnka nalewamy oleju, najlepiej użyć słonecznikowego. Formujemy kulki z ciasta i wrzucamy po kilka sztuk do rozgrzanego oleju. Pączki wyjmujemy po uzyskaniu złotego koloru. Na koniec możemy posypać je cukrem pudrem.
Rogaliki z malinami
Składniki:
gotowe ciasto francuskie
świeże lub mrożone maliny
cukier puder
jajo kurze
kilka łyżek mleka
Przygotowanie:
Ciasto francuskie w kształcie koła kroimy na części. Nasze maliny przebieramy, myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Do malin dodajemy cukier puder i mieszamy. Na kawałek ciasta francuskiego nakładamy maliny osłodzone cukrem pudrem o zawijamy w kształt rogalika. Uformowane rogaliki smarujemy mieszanką zrobioną z jednego jaja kurzego oraz 3 łyżek mleka. Nasze cudeńka układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Zostawiamy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni na jakieś 10 minut - do zarumienienia.
Muffiny z jagodami
Składniki:
2 szklanki mąki
szklanka mleka
szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
jajo kurze
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody
biała czekolada w tabliczce
250 g świeżych lub mrożonych jagód
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę. Do drugiego naczynia wlewamy mleko, olej, wbijamy jajo i dokładnie mieszamy. Taką mieszankę wlewamy do miski numer 1 i tworzymy gładką masę. Do powstałej masy dodajemy pokruszoną czekoladę oraz 125 g jagód. Ciasto nakładamy do foremek i wierzch ciasta dekorujemy pozostałymi jagodami. Pieczemy przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Źródło zdjęcia: www.pixabay.com