Przepisy na domowe słodkości idealne na tłusty czwartek!
Udostępnij Google News
Kuchnia

Przepisy na domowe słodkości idealne na tłusty czwartek!

Już niebawem nadejdzie dzień, na który czeka wielu łakomczuchów - tłusty czwartek. Masz ochotę z tej okazji przyrządzić samodzielnie coś słodkiego? Poniżej znajdziesz przepisy na domowe pączki, muffiny i rogaliki!

Domowe pączuszki

Składniki:

  • 2 jaja kurze
  • 400 g mąki pszennej
  • 250 g sera ricotta
  • kieliszek alkoholu 40%
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • sól do smaku

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. Później dodajemy jajka, alkohol, śmietanę oraz ser ricotta. Mieszamy, najlepiej za pomocą miksera, do uzyskania gładkiej masy. Do garnka nalewamy oleju, najlepiej użyć słonecznikowego. Formujemy kulki z ciasta i wrzucamy po kilka sztuk do rozgrzanego oleju. Pączki wyjmujemy po uzyskaniu złotego koloru. Na koniec możemy posypać je cukrem pudrem.

Rogaliki z malinami

Składniki:

gotowe ciasto francuskie

świeże lub mrożone maliny

cukier puder

jajo kurze

kilka łyżek mleka

Przygotowanie:

Ciasto francuskie w kształcie koła kroimy na części. Nasze maliny przebieramy, myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Do malin dodajemy cukier puder i mieszamy. Na kawałek ciasta francuskiego nakładamy maliny osłodzone cukrem pudrem o zawijamy w kształt rogalika. Uformowane rogaliki smarujemy mieszanką zrobioną z jednego jaja kurzego oraz 3 łyżek mleka. Nasze cudeńka układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Zostawiamy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni na jakieś 10 minut - do zarumienienia.

Muffiny z jagodami

Składniki:

2 szklanki mąki

szklanka mleka

szklanka cukru

1/2 szklanki oleju

jajo kurze

łyżeczka proszku do pieczenia

łyżeczka sody

biała czekolada w tabliczce

250 g świeżych lub mrożonych jagód

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę. Do drugiego naczynia wlewamy mleko, olej, wbijamy jajo i dokładnie mieszamy. Taką mieszankę wlewamy do miski numer 1 i tworzymy gładką masę. Do powstałej masy dodajemy pokruszoną czekoladę oraz 125 g jagód. Ciasto nakładamy do foremek i wierzch ciasta dekorujemy pozostałymi jagodami. Pieczemy przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Źródło zdjęcia: www.pixabay.com

Udostępnij Google News Komentarze

Podobne tematy

Polecane dla ciebie