Przepis na pieczone jabłko z cynamonem i orzechami

Kuchnia Poniedziałek, 11 marca 2019
Oceń:
4 / 34 głosów

Masz ochotę na coś słodkiego, a wiesz że nie powinnaś sięgać po słodycze? Wróć do czasów dzieciństwa i upiecz jabłko z cynamonem!

Składniki:

  • 2 duże jabłka
  • 4 łyżeczki brązowego cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki orzechów włoskich

Jabłka myjemy, dzielimy na cztery części i wydrążamy gniazda nasienne. Cukier mieszamy z cynamonem. W powstałej mieszance obtaczamy kawałki jabłek. Składamy je razem starając się wsypać do środka łyżkę orzechów włoskich i zawijamy szczelnie w folię aluminiową tak, by połączone kawałki się nie rozpadły. Tak przygotowane owoce wstawiamy do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy przez około 30-40 minut do momentu, aż jabłka będą miękkie.