Sposoby na rozgrzewkę po mroźnym spacerze dla mamy i malucha

Kuchnia Środa, 12 lutego 2014
Oceń:
4 / 29 głosów
Sposoby na rozgrzewkę po mroźnym spacerze dla mamy i malucha

Zima jest takim okresem roku, kiedy wielu z nas najchętniej zamknęłoby się w domu, pod kołdrą z herbatą i przeczekało aż znów będzie ciepło. Rozwiązanie takie jednak nie jest najczęściej możliwe, jak również nie było by zbyt dobre dla naszego zdrowia.

Zimą budujemy swoją i naszej pociechy odporność, a ruch na świeżym powietrzu jest również bardzo ważny. Po wyjściu na sanki lub na spacer w śniegu możemy jednak razem z dzieckiem bardzo przemarznąć.

Jak się ratować i co na rozgrzanie po powrocie do domu? Podpowiadamy.

1. Domowy rosołek

Idealnie rozgrzewa i nawadnia. Przygotowany z kury pomaga również eliminować szkodliwe wirusy i bakterie. Gorąca zupa po mroźnym spacerze pomoże się rozgrzać i nabrać nowej dawki sił.

2. Kakao

Stanowi silny alergen więc lepiej podawać je dopiero dzieciom, które ukończyły 1 rok życia. Maluchy je uwielbiają za wspaniały czekoladowy smak. Rodzice zauważają bogactwo potasu oraz żelaza. Podawane na gorąco rozgrzeje i doda sił do dalszej zabawy każdemu maluchowi.

3. Ciepła kaszka

Kaszka dla dzieci, kaszka manna lub owsianka przygotowana na gorąco zyska jeszcze bardziej jeśli dodamy do niej odrobinę soku malinowego. Najlepszy będzie taki domowej roboty. Pomoże całej rodzinie się rozgrzać, dodatkowo sok malinowy ochroni przez wirusami.

4. Herbata z miodem

Miodu możemy używać zamiast cukru do herbaty i świetnie sprawdza się to zimą, ponieważ jego właściwości  mogą nas chronić przed infekcjami. Podobnie jeśli do parzenia herbaty wrzucimy kawałeczek korzenia imbiru. Jeśli jednak twoje dziecko jest alergikiem raczej unikaj podawania mu miodu. Herbata szybko stawia na nogi, od razu nam cieplej, doskonale nawadnia, chroni przed infekcjami i pobudza dzięki zawartości teiny.

5. Mięsko z imbirem

Dodanie imbiru do marynaty mięsa pomoże pobudzić system odpornościowy i znacznie spadnie prawdopodobieństwo wystąpienia infekcji. Już 3000 lat temu poznany został niepowtarzalny smak i aromat imbiru oraz jego zdrowotne właściwości. Warto zawsze mieć w lodówce kawałek jego korzenia i dodawać zimą do mięs i napoi.

Marta