Makaron shirataki - makaron dzięki któremu schudniesz?

Zdrowie Czwartek, 14 marca 2019
Oceń:
4 / 9 głosów

Wiosną najczęściej w sieci wyszukujemy informacji o dietach, przepisów na dietetyczne sałatki czy produktów dzięki którym nie przybierzemy na wadze. Czy słyszałaś kiedykolwiek o makaronie shirataki?

Makaron shirataki to niskokaloryczny, beztłuszczowy,niskowęglowodanowy i bezglutenowy makaron. Popularny jest również pod inną nazwą  - konjac. Po makaron shirataki sięgają najczęściej osoby, które dbają o linię lub te, które ze względów zdrowotnych muszą ograniczyć gluten.

Makaron shirataki jest produkowany z rośliny - konjacu uprawianej głównie w Japonii. Jego smak jest neutralny a sam makaron jest przezroczysty. Swoją popularność zyskał dzięki prostemu przygotowaniu oraz temu, że jest świetnym zamiennikiem klasycznego ryżu, innych rodzai makaronu. Makaron shirataki można podać na zimno czy ciepło, z mięsem czy warzywami.

Makaron shirataki ma w sobie również wiele zalet takich jak:

  • wspomaga proces redukcji tkanki tłuszczowej
  • nie zawiera alergenów
  • daje poczucie sytości

Źródło: www.instagram.com