Przepis na pulpety z indyka i kaszy jaglanej

Kuchnia Wtorek, 19 marca 2019
Oceń:
4 / 22 głosów
Przepis na pulpety z indyka i kaszy jaglanej

Kasza jaglana, nie dość że jest smaczna, to także bardzo zdrowa! Jeśli chcesz wprowadzić ja na stałe do swojej diety, poznaj przepis, dzięki któremu pokochasz ten rodzaj kaszy!

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 50 dag mielonego mięsa z indyka
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1 surowe jajko
  • 1 łyżeczka masła
  • pęczek natki pietruszki
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

sos:

  • 3 szklanki bulionu mięsnego lub warzywnego
  • 2 czubate łyżki przecieru pomidorowego

Przygotowanie:

Gotujemy kaszę w dwóch szklankach wrzątku przez około 10 minut. Wyłączamy ogień, solimy, przykrywamy i zostawiamy na następne 10 minut. Natkę siekamy drobno, rodzynki kroimy na malutkie kawałki. Mieszamy mięso mielone z kaszą, natką, jajkiem i rodzynkami. Doprawiamy solą i pieprzem. Z masy formujemy pulpeciki. Zagotowujemy bulion i wkładamy do niego pulpety. Każdy z nich powinien gotować się około 3 minut. Po ugotowaniu wszystkich, z bulionu robimy sos. Dodajemy do niego przecier pomidorowy i mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia i ponownie wkładamy do garnka pulpety na około 3 minuty.

Źródło zdjęcia: www.pixabay.com