Quiche ze szpinakiem - proste w wykonaniu danie kuchni francuskiej
Udostępnij Google News
Kuchnia

Quiche ze szpinakiem - proste w wykonaniu danie kuchni francuskiej

Quiche to znane i dosyć ciężkie danie kuchni francuskiej. Opiera się głównie na lekko słonym kruchym cieście oraz na masie serowo-jajeczno-śmietanowej z różnymi dodatkami. 

Najpopularniejsze wersje to: quiche lorraine (z boczkiem i cebulą, quiche Nicoise (z tuńczykiem, zieloną fasolką i karczochami) oraz wersje z serem pleśniowym oraz szparagami. Składniki są jednak zmienne i zależne od pory roku i gustu. Z okazji obchodzonego wczoraj światowego dnia szpinaku, proponujemy wersję szpinakowo-pomidorową.

Quiche ze szpinakiem i pomidorami

Składniki

250 g mąki
150 g masła
zimna woda
mała łyżeczka soli
500 g świeżego szpinaku
3 jajka
200 ml tłustego mleka
100 ml śmietany 30%
200 g żółtego sera
5 dużych ząbków czosnku
gałka muszkatołowa
olej roślinny
2 duże pomidory

Mąkę zagniatamy z masłem, solą i zimną wodą do momentu, aż masa będzie sprężysta - zawijamy ją w folie spożywczą i odstawiamy do lodówki na godzinę.
Szpinak podsmażamy na patelni z przepuszczonym przez praskę czosnkiem, doprawiając pieprzem i solą (nie można jednak z nią przesadzić ponieważ masa jajeczna będzie dosyć słona od sera żółtego).
Okrągłą formę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy ciastem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (190 C) i pieczemy około 15 minut do lekkiego zarumienienia się ciasta.
Następnie mieszamy ze sobą jajka, mleko, ser oraz śmietanę - wszystko razem miksujemy i przyprawiamy gałką muszkatołową oraz świeżym pieprzem.
Na upieczone ciasto wykładamy warstwami: szpinak i masę jajeczno-serową, a na wierzchu układamy plasterki pomidora i posypujemy odrobiną żółtego sera.
Pieczemy około 30 minut w temperaturze 190 C.

Udostępnij Google News Komentarze

Polecane dla ciebie