Olejek lawendowy - zastosowanie w kosmetyce i aromaterapii. Jak wykorzystać olejek lawendowy?

Zdrowie Uroda Wtorek, 26 marca 2019
Oceń:
4 / 25 głosów

Olejek lawendowy, pozyskiwany z aromatycznych kwiatów lawendy, znany jest z przede wszystkim z właściwości terapeutycznych i uspokajających. Może być także stosowany bezpośrednio na skórę dotkniętą problemami, dlatego wykorzystuje się go również w kosmetyce. Olejek lawendowy uważany jest za jeden z najcenniejszych dla zdrowia i pielęgnacji urody olej naturalny, warto zatem poznać bliżej jego zastosowanie. 

Ze wszystkich olejków eterycznych pozyskiwanych z kwiatów, to właśnie olejek lawendowy charakteryzuje się najbardziej wszechstronnym zastosowaniem. Możemy kupić go w sklepie lub przygotować samodzielnie w domu - wykorzystując świeże lub suszone kwiaty lawendy. Jak wykorzystać olejek lawendowy?

Olejek lawendowy: Pielęgnacja skóry

Olejek lawendowy, ze względu na swoje właściwości lecznicze, może być wykorzystywany w aromaterapii, ale i w kosmetyce - jako preparat stosowany zewnętrznie. Bogaty w liczne antyoksydanty olejek z kwiatów lawendy działa na skórę kojąco i hamuje procesy starzenia, dlatego idealnie nadaje się do pielęgnacji skóry dojrzałej. Olejek wykazuje także działanie antybakteryjne i przeciwzapalne, dlatego warto docenić jego skuteczność w walce z niedoskonałościami cery. Osoby zmagające się z łuszczycą lub problemami skóry trądzikowej powinny wykorzystywać olejek lawendowy jako stały element pielęgnacji. Preparat skutecznie reguluje wydzielanie sebum, oprócz tego może stanowić też wsparcie w leczeniu ran, oparzeń słonecznych oraz redukcji obrzęków na ciele. Olejek lawendowy możemy stosować bezpośrednio na skórę, jednak nierozcieńczony może prowadzić do podrażnień - bezpieczną metodą jest zatem dodawanie kilku jego kropel do ulubionych kosmetyków. Olejek lawendowy zmieszany z balsamem do ciała skutecznie wspomoże redukcję cellulitu. Wykazuje on silne działanie wspomagające krążenie krwi i limfy, a co za tym idzie ujędrnia problematyczne partie ciała objęte skórką pomarańczową.

Olejek lawendowy: Pielęgnacja włosów

Właściwości olejku lawendowego związane z pobudzaniem krążenia z powodzeniem wykorzystywać możemy także do pielęgnacji włosów i skóry głowy. Preparat wpływa na porost włosów i zapobiega ich wypadaniu, dlatego osoby skarżące się na utratę włosów powinny wprowadzić go do codziennej pielęgnacji. Co więcej, olejek lawendowy skutecznie reguluje pracę gruczołów łojowych, wykazuje też działanie łagodzące, przeciwzapalne i antybakteryjne, jest więc skuteczną bronią w walce z problemem łupieżu oraz nieestetycznego przetłuszczania się włosów. W pielęgnacji włosów olejek sprawdza się w nierozcieńczonej formie - najlepiej stosować go bezpośrednio na skórę głowy, wykonując delikatny masaż. Tego typu zabiegi można przeprowadzać łącząc ze sobą różne oleje naturalne. Dobrym przykładem może być zmieszanie kilku kropel olejku lawendowego z olejem arganowym, które następnie z dbałością wcieramy w skórę głowy.

Olejek lawendowy: Aromaterapia

Olejek lawendowy znany jest ze swoich właściwości relaksujących i uspokajających. Dzięki silnemu działaniu łagodzącemu napięcie i stres, wykorzystywany jest nawet w leczeniu depresji, bezsenności i stanów lękowych. Aromaterapia olejkiem lawendowym w warunkach domowych może odbywać się na dwa sposoby. Silnie stężony olejek doskonale sprawdzi się jako dodatek do relaksującej kąpieli - wystarczy wlać kilka jego kropel do wanny, by cieszyć odprężającym aromatem (doskonale wpłynie on także na kondycję naszej skóry). Inna metoda to wykorzystanie olejku w specjalnych kominkach zapachowych - pod wpływem ciepła delikatna woń lawendy może roznosić się po całym domu. Ten rodzaj aromaterapii warto wykorzystać zwłaszcza w godzinach wieczornych, pamiętając o tym, że olejek lawendowy zapewnić nam może błogi i spokojny sen.

Zobacz też: Olej z awokado: poznaj jego właściwości! Zastosowanie oleju z awokado w kuchni i kosmetyce

Źródło: pl.pinterest.com