Olej z awokado - poznaj jego właściwości! Zastosowanie oleju z awokado w kuchni i kosmetyce

Zdrowie Uroda Kuchnia Piątek, 22 marca 2019
Oceń:
4 / 24 głosów

Olej z awokado to jeden z najzdrowszych olejów na świecie, warto zatem przyjrzeć się bliżej jego właściwościom i dowiedzieć się ile korzyści może przynieść nam jego stosowanie. Możliwości użycia oleju z awokado jest wiele - poczynając od jego szerokiego zastosowania w kuchni, na tworzeniu ręcznie robionych kosmetyków kończąc.


Surowy olej z awokado przed rafinacją ma ciemnozieloną barwę i charakterystyczny, przypominający mieszankę masła i migdałów smak. Olej rafinowany jest znacznie jaśniejszy, ma także słabiej wyczuwalny smak i aromat. W oleju z awokado znajdziemy bogactwo kwasów tłuszczowych i witamin, dlatego warto wprowadzić go do naszej codziennej diety, a także wykorzystać jako oryginalny i skuteczny składnik domowych zabiegów pielęgnacyjnych.

Olej z awokado - nawilżenie suchej skóry

Skóra potrzebująca dogłębnego nawilżenia potrzebuje zabiegów, które dostarczać jej będą odpowiednich składników odżywczych. Tradycyjne kosmetyki nie zawsze są w stanie sprostać wymaganiom bardzo wysuszonej skóry, dlatego warto uzupełniać domową pielęgnację w naturalne preparaty. Olej z awokado doskonale odnajdzie się w roli produktu silnie nawilżającego suchą skórę twarzy i reszty ciała. Łącząc go z aloesem, uzyskamy swoisty kompres, który zapewni nam nie tylko odpowiednie nawilżenie skóry, ale też złagodzi pojawiające się na niej stany zapalne. Olej z awokado możemy stosować bezpośrednio na skórę, bądź dodawać kilka jego kropel do stosowanych na co dzień kosmetyków (balsamy, masła do ciała, płyny do kąpieli, szampony).

Olej z awokado - maska na włosy

Olej z awokado to doskonała recepta na przywrócenie blasku i zdrowego wyglądu zniszczonym włosom. Jego silnie nawilżające właściwości wykorzystać można do odbudowy przesuszonych i rozdwojonych końcówek, ale także do poprawy kondycji kosmyków na całej ich długości. Olej z awokado stosowany jako maska wnika głęboko w strukturę włosów, dzięki czemu doskonale je odżywia. Regularne nakładanie oleju z awokado na włosy przywraca im gładkość i zapewnia lśniący, zdrowy wygląd.

Olej z awokado - zastosowanie w kuchni

Olej z awokado to bogactwo witamin i minerałów, a przede wszystkim zdrowego tłuszczu, który dostarczyć możemy naszemu organizmowi wykorzystując olej w swojej kuchni. Warto wiedzieć, że olej ten nie nadaje się do gotowania, smażenia oraz pieczenia. Nie wolno poddawać go obróbce cieplnej, jednak doskonale sprawdza się w potrawach zimnych - w takiej formie dostarcza też organizmowi najwięcej cennych składników. Olej z awokado najlepiej sprawdzi się jako zdrowy dodatek do wszelkiego rodzaju sałatek, można także wykorzystywać go jako oryginalny zamiennik dla tradycyjnego masła - takie rozwiązanie może wpłynąć na obniżenie złego cholesterolu, a także utratę zbędnych kilogramów.

Źródło: pl.pinterest.com