Pomysły na wykorzystanie resztek jedzenia

Pomysły na wykorzystanie resztek jedzenia

Bardzo często zdarza się że do wykonania jakiegoś dania nie potrzebujemy całej puszki kukurydzy, całej tacki mielonego mięsa, torebki kaszy, ugotowaliśmy za dużo makaronu, na desce zostało pół pomidora i pół ogórka, których nikt nie chce zjeść.
Przejdź do galerii zdjęć
Co zrobić z całym tym jedzeniem żeby się nie zmarnowało? 

Pomysły na wykorzystanie resztek z kuchni

Warzywa
  • bakłażan, cukinia, cebula, papryka - ich końcówki (nawet nieco zwiędnięta) należy podsmażyć razem na patelni i zmiksować z ulubionymi przyprawami - powstanie pyszny warzywny sos
  • końcówki pomidora, cebuli, ogórka pozostałe po śniadaniach świetnie nadadzą się jako drobne dodatki do sałatki na obiad
  • dodatki do domowej pizzy
  • dodatki do jajecznicy
  • składniki sosu do makaronów
Ugotowane ziemniaki  Po rozgnieceniu można z nich zrobić kopytka z dowolnym sosem lub włoskie gnocci. Nadadzą się też jako główny składnik zapiekanki ziemniaczanej lub warzywnych kotlecików. Czerstwe pieczywo Z chleba czy tostów można zrobić słodki deser - tosty francuskie (chleb namoczony z jajkach z mlekiem i usmażony na maśle), podawane z dżemem, syropem klonowym czy miodem. Jajka W wielu przepisach używamy samych białek lub samych żółtek. Z pozostałych w lodówce białek możemy zrobić ciastka bezowe czy biszkoptowe, a z żółtek na przykład kogel-mogel, budyń, makaron, sos czy dodać do makaronu carbonara.
Zobacz galerię zdjęć: resztki jedzenia
Udostępnij artykuł