Bardzo często zdarza się że do wykonania jakiegoś dania nie potrzebujemy całej puszki kukurydzy, całej tacki mielonego mięsa, torebki kaszy, ugotowaliśmy za dużo makaronu, na desce zostało pół pomidora i pół ogórka, których nikt nie chce zjeść.
Co zrobić z całym tym jedzeniem żeby się nie zmarnowało?
Pomysły na wykorzystanie resztek z kuchni
- bakłażan, cukinia, cebula, papryka - ich końcówki (nawet nieco zwiędnięta) należy podsmażyć razem na patelni i zmiksować z ulubionymi przyprawami - powstanie pyszny warzywny sos
- końcówki pomidora, cebuli, ogórka pozostałe po śniadaniach świetnie nadadzą się jako drobne dodatki do sałatki na obiad
- dodatki do domowej pizzy
- dodatki do jajecznicy
- składniki sosu do makaronów
Ugotowane ziemniaki
Po rozgnieceniu można z nich zrobić kopytka z dowolnym sosem lub włoskie gnocci.
Nadadzą się też jako główny składnik zapiekanki ziemniaczanej lub warzywnych kotlecików.
Czerstwe pieczywo
Z chleba czy tostów można zrobić słodki deser - tosty francuskie (chleb namoczony z jajkach z mlekiem i usmażony na maśle), podawane z dżemem, syropem klonowym czy miodem.
Jajka
W wielu przepisach używamy samych białek lub samych żółtek.
Z pozostałych w lodówce białek możemy zrobić ciastka bezowe czy biszkoptowe, a z żółtek na przykład kogel-mogel, budyń, makaron, sos czy dodać do makaronu carbonara.