Pomysły na wykorzystanie resztek jedzenia

Dom i ogród Kuchnia Sobota, 30 marca 2019
Oceń:
4 / 33 głosów

Bardzo często zdarza się że do wykonania jakiegoś dania nie potrzebujemy całej puszki kukurydzy, całej tacki mielonego mięsa, torebki kaszy, ugotowaliśmy za dużo makaronu, na desce zostało pół pomidora i pół ogórka, których nikt nie chce zjeść. 
Co zrobić z całym tym jedzeniem żeby się nie zmarnowało? 

Pomysły na wykorzystanie resztek z kuchni

Warzywa

  • bakłażan, cukinia, cebula, papryka - ich końcówki (nawet nieco zwiędnięta) należy podsmażyć razem na patelni i zmiksować z ulubionymi przyprawami - powstanie pyszny warzywny sos
  • końcówki pomidora, cebuli, ogórka pozostałe po śniadaniach świetnie nadadzą się jako drobne dodatki do sałatki na obiad
  • dodatki do domowej pizzy
  • dodatki do jajecznicy
  • składniki sosu do makaronów

Ugotowane ziemniaki 
Po rozgnieceniu można z nich zrobić kopytka z dowolnym sosem lub włoskie gnocci.
Nadadzą się też jako główny składnik zapiekanki ziemniaczanej lub warzywnych kotlecików.

Czerstwe pieczywo
Z chleba czy tostów można zrobić słodki deser - tosty francuskie (chleb namoczony z jajkach z mlekiem i usmażony na maśle), podawane z dżemem, syropem klonowym czy miodem.

Jajka
W wielu przepisach używamy samych białek lub samych żółtek.
Z pozostałych w lodówce białek możemy zrobić ciastka bezowe czy biszkoptowe, a z żółtek na przykład kogel-mogel, budyń, makaron, sos czy dodać do makaronu carbonara.