Charakterystyczny czosnkowy ostry smak jest nieco delikatniejszy niż w czosnku pospolitym. Jadane są wszystkie części rośliny, ale najpopularniejsze są długie i mięsiste liście. Najlepiej jest zbierać liście rosnące na samym początku sezonu - będą one mniejsze i delikatniejsze. Można je dodawać do sałatek na surowo, kisić, gotować, dusić czy marynować w oleju. Liście są najbardziej popularne w krajach takich jak: Rosja, Gruzja, Ukraina, Armenia czy Węgry.
Przepis na pesto z czosnku niedźwiedziego
Składniki
- duży pęczek liści czosnku niedźwiedziego
- kilka gałązek natki pietruszki
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- garść orzechów włoskich
- garść orzechów nerkowca
- garść parmezanu
Z przypadku przygotowywania pesto nie musimy pozbywać się grubszych części łodyg, ponieważ i tak zostaną one zmiksowane. Byłoby to konieczne w przypadku przygotowywania sałatki. Wszystkie zielone liście myjemy dokładnie zimną wodą, by pozbyć się piachu i wszelkich nieczystości. Ze względu na duże liście, przed miksowaniem możemy je najpierw porwać na mniejsze części by łatwiej się zblendowały. Wszystkie wymienione składniki wrzucamy do miksera zalewając oliwą. Blendujemy na gładką masę. Przy przyprawianiu trzeba uważać by nie przesadzić z ilością soli ponieważ dodajemy również bardzo słony ser.