Wiosenna surówka z czosnkiem niedźwiedzim

Kuchnia Poniedziałek, 1 kwietnia 2019
Oceń:
4 / 11 głosów

Powoli na targu zaczynają pojawiać się pierwsze wiosenne warzywa i świeże zioła. Jednym z nich jest wspominany przez nas czosnek niedźwiedzi.

Składniki

  • duży pęczek młodych liści czosnku niedźwiedziego
  • pierś z kurczaka
  • pół kostki sera feta
  • jedno jędrne awokado
  • pestki słonecznika
  • oliwa
  • koperek
  • sól
  • pieprz
  • papryka w proszku

Pierś z kurczaka kroimy na wąski paski i smażymy na rozgrzanym oleju z pieprzem i odrobiną papryki w proszku. Liście czosnku niedźwiedziego dokładnie myjemy i rozdzieramy na mniejsze kawałki. Awokado kroimy na półplasterki, by ładnie się prezentowały na talerzu. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni, by wydobyć z nich więcej orzechowego smaku. Ser feta najczęściej spotykany w naszych sklepach jest na tyle miękki że nie warto go kroić - lepiej będzie po porostu pokruszyć go w dłoniach.
Na talerzu najpierw układamy liście czosnku, na to usmażonego kurczaka i plasterki awokado. Całość posypujemy pestkami słonecznika, pokruszoną fetą, drobno posiekanym świeżym koperkiem i polewamy odrobiną oliwy.