Chociaż wymaga chwili cierpliwości i przygotowania, jest to ciasto proste w wykonaniu i efektowne. Można podawać je samotnie lub z ulubionymi dodatkami.
Przepis na klasyczne ciasto drożdżowe
Składniki
- 50 g masła
- 350 g mąki
- 150 g cukru
- 140 ml mleka
- 2 jajka
- 30 g świeżych drożdży
- sól
Na początku przygotowujemy rozczyn, czyli pastę z odrobiny mąki, cukru i drożdży, by zaczęły one pracować. Do 30 g pokruszonych drożdży dodajemy łyżkę mąki i łyżkę cukru oraz 40 ml mleka (rozczyn musi mieć gęstość śmietany). Odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy, aż zwiększy swoją objętość dwukrotnie.
Do dużej miski wsypujemy resztę suchych składników, jajka, mleko w temperaturze pokojowej oraz rozczyn i rozpuszczone masło.
Ciasto zagniatamy do momentu aż będzie sprężyste i nie lepiące się.
Gotowym ciastem wylepiamy wybraną formę i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Pieczemy w 180 C przez około 35 minut.
Z czym podawać ciasto drożdżowe? Pomysły
- z konfiturami
- z dżemem domowej roboty
- z syropem klonowym
- z miodem
- ze świeżymi owocami