Uniwersalne i proste ciasto, które smakuje każdemu!
Przejdź do galerii zdjęć
Proste w wykonaniu i uniwersalne! Mowa o cieście drożdżowym. Pachnące masłem i mięciutkie w dotyku, wielu osobom kojarzy się z dzieciństwem.
Reklama
Chociaż wymaga chwili cierpliwości i przygotowania, jest to ciasto proste w wykonaniu i efektowne. Można podawać je samotnie lub z ulubionymi dodatkami.
Przepis na klasyczne ciasto drożdżowe
Składniki- 50 g masła
- 350 g mąki
- 150 g cukru
- 140 ml mleka
- 2 jajka
- 30 g świeżych drożdży
- sól
Z czym podawać ciasto drożdżowe? Pomysły
- z konfiturami
- z dżemem domowej roboty
- z syropem klonowym
- z miodem
- ze świeżymi owocami
Reklama
Zobacz galerię zdjęć: ciasto drożdżowe
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Następny artykuł
Czytaj więcej
Wielkanoc #ZeroWaste. Jakie ciasta możemy zamrozić po Świętach?
Święta, święta i po świętach, a na stołach nadal mamy ciasta, których nie zdążyliśmy zjeść w Wielkanoc. Co zrobić, aby nie wyrzucać słodkości i nie marnować jedzenia? Oczywiście są na to sposoby! Sprawdź, jakie ciasta możemy mrozić po Świętach.
Wielkanocna babka drożdżowa z rodzynkami i szafranem — puchowa i delikatna
Babka drożdżowa to w wielu domach obowiązkowa pozycja w wielkanocnym menu. Ten tradycyjny wypiek zachwyca smakiem, puchowym wnętrzem i wspaniałym zapachem drożdżowego ciasta z nutą szafranu i pomarańczy. Polecamy przedwojenny przepis na polską babkę drożdżową.
Tradycyjne pączki drożdżowe - oto sekretny przepis babci
Tradycyjne pączki drożdżowe z mąki pszennej nadziewane słodką konfiturą to prawdziwa uczta dla podniebienia nie tylko w tłusty czwartek. Pączek na słodko znany jest w Polsce od połowy XVI wieku, lecz zanim przybrał znaną po dziś dzień formę, był wypełniany słoniną lub mięsem. Podobno najlepsze pączki, to pączki według przepisu babci, więc nie sposób go pominąć. Przekonaj się sama!
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2022 ZaradnaKobieta.pl