Tofu: Co to jest tofu i dlaczego warto je jeść? Przepis na pyszne danie z tofu

Zdrowie Kuchnia Sobota, 6 kwietnia 2019
Oceń:
4 / 25 głosów

Tofu to rodzaj sera otrzymywany z napoju sojowego, właśnie dlatego często nazywany jest sojowym twarogiem. Jako niezwykle cenne źródło białka i wapnia, tofu z powodzeniem może zastępować mięso, stanowi więc doskonałe uzupełnienie diety dla wegan i wegetarian. Dlaczego warto jeść tofu i jak wprowadzić ten składnik do codziennej diety?

Tofu to wyjątkowy rodzaj sera, powstający w wyniku koagulacji napoju roślinnego, najczęściej sojowego. Naturalne tofu pozbawione jest dodatków i nie ma żadnego smaku. Wyróżniamy jednak aromatyczne odmiany tego produktu, takie jak tofu wędzone, marynowane, z dodatkiem oliwek, pomidorów, papryki oraz innych warzyw i ziół.

Tofu: Właściwości

Tofu, podobnie jak soja na bazie której powstaje, zawiera duże ilości antyoksydantów, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Doskonale sprawdza się jako składnik diety osób skarżących się na dolegliwości układu pokarmowego. Co więcej, wykazuje też potwierdzone badaniami właściwości przeciwnowotworowe, więc jego spożywanie zmniejsza ryzyko zachorowań na raka. Fitoestrogeny będące składnikiem soi zmniejszają również ryzyko wystąpienia osteoporozy. Naturalne tofu, w skład którego wchodzą nasiona soi, woda i sól, dostarcza organizmowi niewielkiej ilości kalorii, dlatego sojowy twaróg to cenny element jadłospisu na diecie odchudzającej. Tofu ma także niski indeks glikemiczny, dlatego nie podnosi gwałtownie poziomu glukozy we krwi, przez co idealnie nadaje się dla osób z insulinoodpornoscią, nietolerancją glukozy oraz dla diabetyków.

Tofu: Jak jeść tofu?

Wprowadzając tofu do codziennego menu najlepiej łączyć ten produkt z innymi składnikami. Doskonale smakuje z warzywami, makaronem, ryżem, a także w towarzystwie różnego rodzaju sosów. Idealnie sprawdzi się także jako składnik zdrowych, pożywnych sałatek.

Tofu: Przepis na danie z tofu

Tofu smażone z fasolką szparagową i makaronem ryżowym

Składniki:
20 dag makaronu ryżowego
2 opakowania tofu (1 opakowanie to około 20 g)
1 średnia cebula
1,5 szklanki fasolki szparagowej
świeży korzeń imbiru (około 2,5 cm)
2 ząbki czosnku
olej lub oliwa z oliwek do smażenia
Marynata:
1/2 szklanki sosu sojowego
3 łyżki stołowe ostrego sosu chilli
1 łyżeczka oleju sezamowego

Sos sojowy, sos chilli i olej sezamowy dokładnie mieszamy, przygotowując w ten sposób marynatę. Tofu kroimy w kostkę i zanurzamy w marynacie na około pół godziny. Po upływie tego czasu odsączamy tofu, a marynatę zostawiamy. Fasolkę szparagową dokładnie myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na pół. Cebulę obieramy i kroimy w drobne piórka. Imbir obieramy i kroimy na cienkie plasterki, tak samo postępujemy z czosnkiem. Makaron wrzucamy do garnka, zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na około 15 minut, by spęczniał. Następnie dokładnie go odsączamy. W woku rozgrzewamy olej, wrzucamy imbir, czosnek i cebulę, przez chwilę smażymy, cały czas mieszając. Odsuwamy produkty na brzeg woka, dodajemy tofu i fasolkę szparagową i smażymy przez około 2 minuty cały czas mieszając. Ponownie odsuwamy zawartość woka na brzeg naczynia. Wkładamy makaron, smażymy go mieszając, po czym dodajemy pozostałą marynatę i dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki.

Zobacz też: Olej z awokado: poznaj jego właściwości! Zastosowanie oleju z awokado w kuchni i kosmetyce

Źródło: pl.pinterest.com