Fit sałatka z tuńczykiem i awokado to danie, które może pełnić rolę pełnowartościowego posiłku o każdej porze dnia. Możemy zajadać się nią w domu, ale i zabrać ze sobą do pracy lub szkoły jako drugie śniadanie. Doskonale sprawdzi się też jako oryginalna potrawa na świątecznym stole podczas zbliżającej się Wielkanocy.
Sałatka z tuńczykiem i awokado - przepis
Składniki:
1 dojrzałe awokado
1 garść roszponki
120 g sera mozzarella
100 g tuńczyka w sosie własnym
1o zielonych oliwek
1 łyżka oliwy z oliwek
szczypta soli
szczypta pieprzu
Awokado umyj i obierz, pozbądź się pestki i pokrój owoc w średniej wielkości kostkę. W salaterce rozłóż roszponkę i przypraw ją niewielką ilością soli. Na niej ułóż pokrojone kawałki awokado. Mozzarellę wyjmij z zalewy, pokrój i dodaj do reszty składników. To samo zrób z tuńczykiem. Oliwki przekrój na pół i rozsyp po sałatce. Całość skrop oliwą z oliwek i przypraw solą oraz pieprzem wedle uznania. Możesz dodać też szczypiorek, oregano lub świeżą wiosenną rzeżuchę. Awokado dobrze jest skropić sokiem z cytryny, by nie utraciło soczystego zielonego koloru.