rozpołowione awokada trzyma w rekach postać kobieca

Dieta upiększająca. Odcinek 1: Awokado

Warto pomyśleć o wyglądzie naszej sylwetki i wykorzystać lato aby przygotować się do sezonu jesiennego. Pamiętajmy, że nie tylko regularne ćwiczenia i wysiłek fizyczny zagwarantować nam mogą dobre samopoczucie. Podstawą jest zdrowe odżywianie i dobór świeżych, wartościowych produktów żywnościowych.
Reklama
W ramach przygotowań, już teraz zaczynamy nasz cykl o zdrowej żywności. Codziennie przedstawiać będziemy innego bohatera wspierającego upiększającą dietę. Udowodnimy, że dobre wybory żywieniowe to nie tylko zgrabna sylwetka! Prawidłowo dobrane składniki diety zapewniają witalność i energię do działania, a także wspierają kondycję włosów, skóry i paznokci. Nierzadko dbają również o prawidłowy poziom cukru we krwi, a nawet wpływają na gospodarkę hormonalną, zdrowy sen i zdrowie emocjonalne. Lista ich zalet jest naprawdę długa, dlatego pora przyjrzeć im się z bliska i wyciągnąć z tego jak najwięcej korzyści.

AWOKADO

Zielony owoc, który zna zapewne większość z nas. Jego charakterystyczny kształt i tłusta struktura miąższu na pierwszy rzut oka nie zdradzają bogactwa właściwości, jakie nam oferuje.
Reklama
Zdrowa dieta polega na tworzeniu zbilansowanych posiłków poprzez umiejętne łączenie różnego rodzaju produktów. Oznacza to, że dzienna porcja warzyw musi być zrównoważona odpowiednią ilością tłuszczu, białka i węglowodanów. Awokado to odpowiedź na poszukiwanie zdrowego tłuszczu uzupełniającego posiłek – kwasy tłuszczowe stanowią bowiem około 80% kalorii tego owocu. Jedną z głównych zalet awokado jest niewątpliwie jego zbawienny wpływ na skórę. Dzięki dużej zawartości witamin (B5, B, E, K), jedząc je wspieramy poziom nawilżenia skóry głowy i całego ciała. Co więcej, wspomniana powyżej biotyna (witamina B) doskonale wspiera zdrowie włosów i paznokci. Włączając awokado do codziennej diety zapewniamy sobie nie tylko piękną sylwetkę, ale i szereg innych urodowych korzyści. Warto zwrócić uwagę na fakt, że owoc zachowuje najlepsze właściwości w formie surowej, ewentualnie w postaci tłoczonego na zimno oleju.
Reklama
Najwięcej cennych substancji znajdziemy pod skórką, dlatego dojrzałe owoce należy starannie obierać.

Inspiracja – oryginalny pomysł na wykorzystanie awokado w naszej kuchni

Surówka z czerwonej kapusty ze słodkim dressingiem z awokado i limonki

Składniki:

  • 5 szklanek drobno poszatkowanej czerwonej kapusty
  • 2 szklanki startej rzodkwi japońskiej
  • 1 duża garść drobno posiekanej świeżej pietruszki
  • 1 obrane dojrzałe awokado bez pestki
  • 3 łyżki świeżego soku z limonki
  • 5 łyżek wody
  • ¼ łyżeczki mielonego korzenia maca
  • 4 krople stewii w płynie
  • sól morska
  • ¼ szklanki suszonej żurawiny
  1. W dużej misce wymieszaj czerwoną kapustę, rzodkiew i pietruszkę. Odstaw.
  2. Do robota kuchennego lub blendera wrzuć awokado, wlej sok z limonki i wodę, a potem rozdrabniaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
  3. Dodaj korzeń maca i stewię, dopraw solą i zmiksuj do połączenia składników.
  4. Przelej dressing do surówki i mieszaj, aż składniki będą nim dokładnie pokryte.
  5. Posyp żurawiną i podawaj.

Źródło: Hart Jolene, Eat pretty. Jedz i bądź piękna, Kraków 2017 Foto: www.pixabay.com

   
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama