Warto pomyśleć o wyglądzie naszej sylwetki i wykorzystać lato aby przygotować się do sezonu jesiennego. Pamiętajmy, że nie tylko regularne ćwiczenia i wysiłek fizyczny zagwarantować nam mogą dobre samopoczucie. Podstawą jest zdrowe odżywianie i dobór świeżych, wartościowych produktów żywnościowych.
W ramach przygotowań, już teraz zaczynamy nasz cykl o zdrowej żywności. Codziennie przedstawiać będziemy innego bohatera wspierającego upiększającą dietę. Udowodnimy, że dobre wybory żywieniowe to nie tylko zgrabna sylwetka! Prawidłowo dobrane składniki diety zapewniają witalność i energię do działania, a także wspierają kondycję włosów, skóry i paznokci. Nierzadko dbają również o prawidłowy poziom cukru we krwi, a nawet wpływają na gospodarkę hormonalną, zdrowy sen i zdrowie emocjonalne. Lista ich zalet jest naprawdę długa, dlatego pora przyjrzeć im się z bliska i wyciągnąć z tego jak najwięcej korzyści.
AWOKADO
Jedną z głównych zalet awokado jest niewątpliwie jego zbawienny wpływ na skórę. Dzięki dużej zawartości witamin (B5, B, E, K), jedząc je wspieramy poziom nawilżenia skóry głowy i całego ciała. Co więcej, wspomniana powyżej biotyna (witamina B) doskonale wspiera zdrowie włosów i paznokci. Włączając awokado do codziennej diety zapewniamy sobie nie tylko piękną sylwetkę, ale i szereg innych urodowych korzyści.
Warto zwrócić uwagę na fakt, że owoc zachowuje najlepsze właściwości w formie surowej, ewentualnie w postaci tłoczonego na zimno oleju. Najwięcej cennych substancji znajdziemy pod skórką, dlatego dojrzałe owoce należy starannie obierać.
Inspiracja – oryginalny pomysł na wykorzystanie awokado w naszej kuchni
Surówka z czerwonej kapusty ze słodkim dressingiem z awokado i limonki
Składniki:
- 5 szklanek drobno poszatkowanej czerwonej kapusty
- 2 szklanki startej rzodkwi japońskiej
- 1 duża garść drobno posiekanej świeżej pietruszki
- 1 obrane dojrzałe awokado bez pestki
- 3 łyżki świeżego soku z limonki
- 5 łyżek wody
- ¼ łyżeczki mielonego korzenia maca
- 4 krople stewii w płynie
- sól morska
- ¼ szklanki suszonej żurawiny
- W dużej misce wymieszaj czerwoną kapustę, rzodkiew i pietruszkę. Odstaw.
- Do robota kuchennego lub blendera wrzuć awokado, wlej sok z limonki i wodę, a potem rozdrabniaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Dodaj korzeń maca i stewię, dopraw solą i zmiksuj do połączenia składników.
- Przelej dressing do surówki i mieszaj, aż składniki będą nim dokładnie pokryte.
- Posyp żurawiną i podawaj.
Źródło: Hart Jolene, Eat pretty. Jedz i bądź piękna, Kraków 2017
Foto: www.pixabay.com