Dieta upiększająca. Odcinek 1: Awokado
Warto pomyśleć o wyglądzie naszej sylwetki i wykorzystać lato aby przygotować się do sezonu jesiennego. Pamiętajmy, że nie tylko regularne ćwiczenia i wysiłek fizyczny zagwarantować nam mogą dobre samopoczucie. Podstawą jest zdrowe odżywianie i dobór świeżych, wartościowych produktów żywnościowych.
Reklama
W ramach przygotowań, już teraz zaczynamy nasz cykl o zdrowej żywności. Codziennie przedstawiać będziemy innego bohatera wspierającego upiększającą dietę. Udowodnimy, że dobre wybory żywieniowe to nie tylko zgrabna sylwetka! Prawidłowo dobrane składniki diety zapewniają witalność i energię do działania, a także wspierają kondycję włosów, skóry i paznokci. Nierzadko dbają również o prawidłowy poziom cukru we krwi, a nawet wpływają na gospodarkę hormonalną, zdrowy sen i zdrowie emocjonalne. Lista ich zalet jest naprawdę długa, dlatego pora przyjrzeć im się z bliska i wyciągnąć z tego jak najwięcej korzyści.
Zdrowa dieta polega na tworzeniu zbilansowanych posiłków poprzez umiejętne łączenie różnego rodzaju produktów. Oznacza to, że dzienna porcja warzyw musi być zrównoważona odpowiednią ilością tłuszczu, białka i węglowodanów. Awokado to odpowiedź na poszukiwanie zdrowego tłuszczu uzupełniającego posiłek – kwasy tłuszczowe stanowią bowiem około 80% kalorii tego owocu.
Jedną z głównych zalet awokado jest niewątpliwie jego zbawienny wpływ na skórę. Dzięki dużej zawartości witamin (B5, B, E, K), jedząc je wspieramy poziom nawilżenia skóry głowy i całego ciała. Co więcej, wspomniana powyżej biotyna (witamina B) doskonale wspiera zdrowie włosów i paznokci. Włączając awokado do codziennej diety zapewniamy sobie nie tylko piękną sylwetkę, ale i szereg innych urodowych korzyści.
Warto zwrócić uwagę na fakt, że owoc zachowuje najlepsze właściwości w formie surowej, ewentualnie w postaci tłoczonego na zimno oleju.
Najwięcej cennych substancji znajdziemy pod skórką, dlatego dojrzałe owoce należy starannie obierać.
AWOKADO
Zielony owoc, który zna zapewne większość z nas. Jego charakterystyczny kształt i tłusta struktura miąższu na pierwszy rzut oka nie zdradzają bogactwa właściwości, jakie nam oferuje.Reklama
Reklama
Inspiracja – oryginalny pomysł na wykorzystanie awokado w naszej kuchni
Surówka z czerwonej kapusty ze słodkim dressingiem z awokado i limonki
Składniki:
- 5 szklanek drobno poszatkowanej czerwonej kapusty
- 2 szklanki startej rzodkwi japońskiej
- 1 duża garść drobno posiekanej świeżej pietruszki
- 1 obrane dojrzałe awokado bez pestki
- 3 łyżki świeżego soku z limonki
- 5 łyżek wody
- ¼ łyżeczki mielonego korzenia maca
- 4 krople stewii w płynie
- sól morska
- ¼ szklanki suszonej żurawiny
- W dużej misce wymieszaj czerwoną kapustę, rzodkiew i pietruszkę. Odstaw.
- Do robota kuchennego lub blendera wrzuć awokado, wlej sok z limonki i wodę, a potem rozdrabniaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Dodaj korzeń maca i stewię, dopraw solą i zmiksuj do połączenia składników.
- Przelej dressing do surówki i mieszaj, aż składniki będą nim dokładnie pokryte.
- Posyp żurawiną i podawaj.
Źródło: Hart Jolene, Eat pretty. Jedz i bądź piękna, Kraków 2017 Foto: www.pixabay.com
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Kasza bulgur - smaczna i zdrowa
Kasza bulgur to jedna z najpopularniejszych kasz na świecie, która zdobywa coraz większą popularność nie tylko ze względu na swoje walory kulinarne, ale również zdrowotne. Jest to idealna alternatywa dla tradycyjnych kasz, takich jak kasza gryczana czy kasza jaglana. Co sprawia, że kasza bulgur jest tak wyjątkowa i dlaczego warto ją polecać osobom dbającym o linię?
Ile kalorii ma alkohol?
Kiedy zastanawiasz się, ile kalorii ma alkohol, warto wiedzieć, że różne rodzaje alkoholu mają różną kaloryczność. Jeśli jesteś osobą, która dba o swoją wagę i chciałabyś schudnąć, ważne jest, abyś była świadoma ilości kalorii, które spożywasz podczas picia alkoholu. W tym artykule przedstawimy przelicznik kaloryczności dla różnych rodzajów alkoholu, abyś mogła podjąć świadome decyzje dotyczące swojej diety.
Jaka jest najzdrowsza kuchnia na świecie?
Czy zastanawiałaś się kiedyś, jaka jest najzdrowsza kuchnia na świecie? Jeśli tak, to odpowiedź może cię zaskoczyć. Kuchnia, która uznawana jest za najzdrowszą na świecie, to kuchnia śródziemnomorska. Jest to połączenie różnych kuchni basenu Morza Śródziemnomorskiego, takich jak włoska, grecka, hiszpańska, prowansalska, turecka, tunezyjska i marokańska.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl