Babka wielkanocna - przepis na tradycyjne świąteczne ciasto
(Aktualizacja: 05 kwietnia 2022)
Do przeczytania w ok. 2 min.
Przejdź do galerii zdjęć
Babka wielkanocna to tradycyjne świąteczne ciasto, które podczas Wielkanocy znajdzie swoje miejsce na wielu polskich stołach oraz w koszyczkach ze święconką. Przepis na nie jest prosty i nie wymaga wiele czasu, zapewnia za to wspaniałe doznania smakowe! Pięknie przyozdobiona babka stanowić też będzie piękną ozdobę świątecznego stołu.
Reklama
Obok wielkanocnego mazurka, tradycyjna babka to jedno z najbardziej charakterystycznych ciast przygotowywanych na Wielkanoc. Warto poświęcić chwilę czasu i przyrządzić ją samodzielnie, zwłaszcza że receptura jest prosta, a wykonanie przepisu nie wymaga zaawansowanych umiejętności. Klasyczna babka wielkanocna to ciasto drożdżowe, które najczęściej polewa się lukrem lub posypuje się cukrem pudrem. Powinna być wyrośnięta, miękka i puszysta. Najlepiej smakuje zanurzona w mleku lub jako dodatek do kawy. Z całą pewnością będzie ona doskonałym przysmakiem na nadchodzące Święta Wielkanocne.
Mleko podgrzewamy, by osiągnęło letnią temperaturę. Wszystkie składniki na ciasto łączymy, rozpuszczony tłuszcz dodając na samym końcu. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż stanie się miękkie i elastyczne. Formujemy z niego kulę i wkładamy ją do wysypanej mąką miski. Odkładamy na około 1,5 godziny w ciepłe miejsce, przykrywając miskę ściereczką. Po upływie wskazanego czasu przystępujemy do ponownego wyrabiania ciasta. Dwie formy do babek natłuszczamy i oprószamy bułką tartą. Ciasto nakładamy mniej więcej do 1/3 wysokości foremek. Znów przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce czekając, aż ciasto podwoi swoją objętość (powinno wyrosnąć do brzegów foremek). Pieczemy w temperaturze 170 stopni około 30 minut - do momentu, aż drewniany patyczek wbijany w babkę po wyciągnięciu będzie suchy. Po przestudzeniu babkę dekorujemy cukrem pudrem, lukrem lub rozpuszczoną czekoladą.
Zobacz też: Co zrobić, żeby ciasto się udało? 5 niezawodnych trików na udane wypieki
Babka wielkanocna - przepis
Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 40 dag świeżych drożdży 20 dag suchych drożdży 6 żółtek jaja kurzego 1 całe jajo kurze szczypta soli 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru (drobnego, do wypieków) 125 g masła 150 g rodzynek 1 łyżeczka aromatu cytrynowego Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami. Ze świeżych wykonujemy rozczyn. Żółtka, podobnie jak i całe jajko roztrzepujemy. Masło roztapiamy na patelni i studzimy.Reklama
Reklama
Zobacz galerię zdjęć: babka wielkanocna
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Domowe wypieki z Tik Toka. Babka marchewkowo-czekoladowa w godzinę
Babka marchewkowo-czekoladowa to jeden z tych domowych wypieków, który przypadnie do gustu miłośnikom wilgotnych ciast. Sprawdzi się jako dodatek do kawy, jak i ciasto na specjalną okazję. Jak ją przygotować? Poniżej znajduje się przepis na standardową formę do okrągłych babek.
Oto sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe z truskawkami. Tak robiła je babcia
Kiedy nadchodzi sezon truskawkowy, nie ma nic lepszego niż przygotowanie tego pysznego i aromatycznego ciasta. Dzisiaj podzielimy się z Tobą sprawdzonym przepisem, który pochodzi prosto od babci.
Proste ciasto drożdżowe, które zawsze wychodzi
Proste ciasto drożdżowe to idealna propozycja dla początkujących kucharzy. Jest łatwe w przygotowaniu, a efekt końcowy zawsze zachwyca. W tym artykule przedstawimy przepis na proste ciasto drożdżowe oraz porady, jak je najlepiej podawać.
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl