Babka wielkanocna - przepis na tradycyjne świąteczne ciasto
(Aktualizacja: 05 kwietnia 2022)
Do przeczytania w ok. 2 min.
Przejdź do galerii zdjęć
Babka wielkanocna to tradycyjne świąteczne ciasto, które podczas Wielkanocy znajdzie swoje miejsce na wielu polskich stołach oraz w koszyczkach ze święconką. Przepis na nie jest prosty i nie wymaga wiele czasu, zapewnia za to wspaniałe doznania smakowe! Pięknie przyozdobiona babka stanowić też będzie piękną ozdobę świątecznego stołu.
Reklama
Obok wielkanocnego mazurka, tradycyjna babka to jedno z najbardziej charakterystycznych ciast przygotowywanych na Wielkanoc. Warto poświęcić chwilę czasu i przyrządzić ją samodzielnie, zwłaszcza że receptura jest prosta, a wykonanie przepisu nie wymaga zaawansowanych umiejętności. Klasyczna babka wielkanocna to ciasto drożdżowe, które najczęściej polewa się lukrem lub posypuje się cukrem pudrem. Powinna być wyrośnięta, miękka i puszysta. Najlepiej smakuje zanurzona w mleku lub jako dodatek do kawy. Z całą pewnością będzie ona doskonałym przysmakiem na nadchodzące Święta Wielkanocne.
Mleko podgrzewamy, by osiągnęło letnią temperaturę. Wszystkie składniki na ciasto łączymy, rozpuszczony tłuszcz dodając na samym końcu. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż stanie się miękkie i elastyczne. Formujemy z niego kulę i wkładamy ją do wysypanej mąką miski. Odkładamy na około 1,5 godziny w ciepłe miejsce, przykrywając miskę ściereczką. Po upływie wskazanego czasu przystępujemy do ponownego wyrabiania ciasta. Dwie formy do babek natłuszczamy i oprószamy bułką tartą. Ciasto nakładamy mniej więcej do 1/3 wysokości foremek. Znów przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce czekając, aż ciasto podwoi swoją objętość (powinno wyrosnąć do brzegów foremek). Pieczemy w temperaturze 170 stopni około 30 minut - do momentu, aż drewniany patyczek wbijany w babkę po wyciągnięciu będzie suchy. Po przestudzeniu babkę dekorujemy cukrem pudrem, lukrem lub rozpuszczoną czekoladą.
Zobacz też: Co zrobić, żeby ciasto się udało? 5 niezawodnych trików na udane wypieki
Babka wielkanocna - przepis
Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 40 dag świeżych drożdży 20 dag suchych drożdży 6 żółtek jaja kurzego 1 całe jajo kurze szczypta soli 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru (drobnego, do wypieków) 125 g masła 150 g rodzynek 1 łyżeczka aromatu cytrynowego Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami. Ze świeżych wykonujemy rozczyn. Żółtka, podobnie jak i całe jajko roztrzepujemy. Masło roztapiamy na patelni i studzimy.Reklama
Reklama
Zobacz galerię zdjęć: babka wielkanocna
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Czytaj więcej
Jak przygotować idealne ciasto drożdżowe z kruszonką? - przepis babci
Ciasto drożdżowe z kruszonką to klasyka polskiej kuchni, którą zna i lubi każdy. Nic więc dziwnego, że wiele osób szuka przepisu na to pyszne ciasto, takie jak robiła je nasza babcia. W tym artykule przedstawiamy sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe z kruszonką przepis babci oraz kilka cennych wskazówek, które pomogą Ci w przygotowaniu idealnego wypieku.
Biała kiełbasa w marynacie z TEGO składnika smakuje bosko. Podaj ją na Wielkanoc
Biała kiełbasa w piwie to pomysł na dość szybkie i bardzo proste danie, które skradnie serce miłośnikom bawarskich smaków. Chrupiąca skórka kiełbasy i jej niesamowity aromat sprawiają, że nabiera ona zupełnie innego charakteru. Jak ją przygotować? Poniżej znajduje się przepis na 4 porcje.
Sałatki wielkanocne siostry Anastazji: Wielkanocna tajemnica smaku!
Jeśli szukasz inspiracji na świąteczne sałatki, nie mogłaś trafić lepiej! Sałatki wielkanocne siostry Anastazji to prawdziwe klasyki, które zawsze zachwycają i smakują wybornie. Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka przepisów na sałatki, które na pewno zrobią furorę na Twoim stole w trakcie świątecznego śniadania.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl