Babka wielkanocna - przepis na tradycyjne świąteczne ciasto

Kuchnia Wtorek, 16 kwietnia 2019
Oceń:
4 / 32 głosów

Babka wielkanocna to tradycyjne świąteczne ciasto, które podczas Wielkanocy znajdzie swoje miejsce na wielu polskich stołach oraz w koszyczkach ze święconką. Przepis na nie jest prosty i nie wymaga wiele czasu, zapewnia za to wspaniałe doznania smakowe! Pięknie przyozdobiona babka stanowić też będzie piękną ozdobę świątecznego stołu.

Obok wielkanocnego mazurka, tradycyjna babka to jedno z najbardziej charakterystycznych ciast przygotowywanych na Wielkanoc. Warto poświęcić chwilę czasu i przyrządzić ją samodzielnie, zwłaszcza że receptura jest prosta, a wykonanie przepisu nie wymaga zaawansowanych umiejętności. Klasyczna babka wielkanocna to ciasto drożdżowe, które najczęściej polewa się lukrem lub posypuje się cukrem pudrem. Powinna być wyrośnięta, miękka i puszysta. Najlepiej smakuje zanurzona w mleku lub jako dodatek do kawy. Z całą pewnością będzie ona doskonałym przysmakiem na nadchodzące Święta Wielkanocne.

Babka wielkanocna - przepis

Składniki:

3 szklanki mąki pszennej
40 dag świeżych drożdży
20 dag suchych drożdży
6 żółtek jaja kurzego
1 całe jajo kurze
szczypta soli
1 szklanka mleka
1/2 szklanki cukru (drobnego, do wypieków)
125 g masła
150 g rodzynek
1 łyżeczka aromatu cytrynowego

Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami. Ze świeżych wykonujemy rozczyn. Żółtka, podobnie jak i całe jajko roztrzepujemy. Masło roztapiamy na patelni i studzimy. Mleko podgrzewamy, by osiągnęło letnią temperaturę. Wszystkie składniki na ciasto łączymy, rozpuszczony tłuszcz dodając na samym końcu. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż stanie się miękkie i elastyczne. Formujemy z niego kulę i wkładamy ją do wysypanej mąką miski. Odkładamy na około 1,5 godziny w ciepłe miejsce, przykrywając miskę ściereczką. Po upływie wskazanego czasu przystępujemy do ponownego wyrabiania ciasta. Dwie formy do babek natłuszczamy i oprószamy bułką tartą. Ciasto nakładamy mniej więcej do 1/3 wysokości foremek. Znów przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce czekając, aż ciasto podwoi swoją objętość (powinno wyrosnąć do brzegów foremek). Pieczemy w temperaturze 170 stopni około 30 minut - do momentu, aż drewniany patyczek wbijany w babkę po wyciągnięciu będzie suchy. Po przestudzeniu babkę dekorujemy cukrem pudrem, lukrem lub rozpuszczoną czekoladą.

Zobacz też: Co zrobić, żeby ciasto się udało? 5 niezawodnych trików na udane wypieki

Źródło: pl.pinterest.com