Rzeżucha na Wielkanoc - bogactwo witamin na świątecznym stole. Jak i kiedy siać rzeżuchę?

Dom i ogród Kuchnia Czwartek, 18 kwietnia 2019
Oceń:
4 / 7 głosów

Rzeżucha to zielona roślina, będąca bogatym źródłem niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu witamin i mikroelementów. Najczęściej przypominamy sobie o niej w okresie Wielkanocy - może być ona nie tylko smacznym i zdrowym dodatkiem do potraw, ale też stanowić piękną ozdobę świątecznego stołu. Jak i kiedy siać rzeżuchę, by zdążyła wyrosnąć na Święta?

Rzeżucha, choć kojarzy się głównie ze Świętami Wielkanocnymi, powinna gościć na naszych stołach przez cały rok. Imponująca ilość witamin i składników mineralnych, w które ta niepozorna roślina jest w stanie uzupełnić naszą codzienną dietę, bez wątpienia powinna motywować do jej uprawy nie tylko w okresie Wielkanocy. Ze względu na charakterystyczny lekko pikantny smak i wyrazisty aromat, rzeżucha stanowi idealny dodatek do wielu potraw. Doskonale sprawdza się w zestawieniu z kanapkami, surówkami i sałatkami, z powodzeniem może też pełnić rolę ozdoby na wielkanocnym stole. Uprawa rzeżuchy jest bardzo prosta, wymaga jedynie zaopatrzenia się w nasiona rośliny oraz odpowiednie do jej wyhodowania naczynie. W tym celu możemy wykorzystać płaski talerzyk lub niewielką miseczkę, opcjonalnie można też zasiać rzeżuchę w wazonie lub w wydrążonej wydmuszce jajka - wtedy pełnić będzie jednocześnie funkcję oryginalnej świątecznej dekoracji. Pierwsze nasiona zaczynają kiełkować już około 2-3 dni po zasianiu, dlatego to już ostatni moment, by wyhodować rzeżuchę, którą cieszyć się będziemy w trakcie Świąt Wielkanocnych. Jak siać rzeżuchę w domu? Oto krótka i niezwykle prosta instrukcja:

Do wyhodowania rzeżuchy niezbędne będą jej nasiona (kupimy je w większości sklepów spożywczych, są łatwo dostępne szczególnie w okresie poprzedzającym Święta Wielkanocne).

Źródło: pl.pinterest.com