Rzeżucha na Wielkanoc - bogactwo witamin na świątecznym stole. Jak i kiedy siać rzeżuchę?
(Aktualizacja: 04 kwietnia 2022)
Do przeczytania w ok. 1 min.
Przejdź do galerii zdjęć
Rzeżucha to zielona roślina, będąca bogatym źródłem niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu witamin i mikroelementów. Najczęściej przypominamy sobie o niej w okresie Wielkanocy - może być ona nie tylko smacznym i zdrowym dodatkiem do potraw, ale też stanowić piękną ozdobę świątecznego stołu. Jak i kiedy siać rzeżuchę, by zdążyła wyrosnąć na Święta?
Reklama
Rzeżucha, choć kojarzy się głównie ze Świętami Wielkanocnymi, powinna gościć na naszych stołach przez cały rok. Imponująca ilość witamin i składników mineralnych, w które ta niepozorna roślina jest w stanie uzupełnić naszą codzienną dietę, bez wątpienia powinna motywować do jej uprawy nie tylko w okresie Wielkanocy. Ze względu na charakterystyczny lekko pikantny smak i wyrazisty aromat, rzeżucha stanowi idealny dodatek do wielu potraw. Doskonale sprawdza się w zestawieniu z kanapkami, surówkami i sałatkami, z powodzeniem może też pełnić rolę ozdoby na wielkanocnym stole. Uprawa rzeżuchy jest bardzo prosta, wymaga jedynie zaopatrzenia się w nasiona rośliny oraz odpowiednie do jej wyhodowania naczynie. W tym celu możemy wykorzystać płaski talerzyk lub niewielką miseczkę, opcjonalnie można też zasiać rzeżuchę w wazonie lub w wydrążonej wydmuszce jajka - wtedy pełnić będzie jednocześnie funkcję oryginalnej świątecznej dekoracji. Pierwsze nasiona zaczynają kiełkować już około 2-3 dni po zasianiu, dlatego to już ostatni moment, by wyhodować rzeżuchę, którą cieszyć się będziemy w trakcie Świąt Wielkanocnych. Jak siać rzeżuchę w domu? Oto krótka i niezwykle prosta instrukcja:
Reklama
Zobacz galerię zdjęć: rzezucha
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Zostało Ci jedzenie po Świętach? Zdziwisz się, co możesz zamrozić
Ciasta, mięsa, sałatki, zupa... Po Wielkanocy zostało na pewno mnóstwo pyszności. Co zrobić z jedzeniem po Świętach, żeby się nie zmarnowało? Sprawdź, jak to ogarnąć, żeby nie trzeba było niczego wyrzucać.
Kolorowe, piękne i bez chemii. Tak nasze babcie farbowały jajka
Jeśli nie chcesz używać sztucznych barwników do malowania pisanek, sprawdź metody na farbowanie jajek naturalnie. To nic trudnego i spokojnie możesz wykorzystać produkty, które znajdują się w Twojej kuchni.
Oto sekret idealnie soczystej szynki pieczonej na Wielkanoc. Twoi goście będą w szoku
Domowa pieczona szynka bardzo dobrze sprawdza się w roli przystawki. Można pokroić ją na grube plastry i podać gościom przed głównym posiłkiem, by rozbudzić ich kubki smakowe i zwiększyć ich ochotę na coś porządnego i bardziej obiadowego.
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl