Rzeżucha na Wielkanoc - bogactwo witamin na świątecznym stole. Jak i kiedy siać rzeżuchę?
(Aktualizacja: 04 kwietnia 2022)
Do przeczytania w ok. 1 min.
Przejdź do galerii zdjęć
Rzeżucha to zielona roślina, będąca bogatym źródłem niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu witamin i mikroelementów. Najczęściej przypominamy sobie o niej w okresie Wielkanocy - może być ona nie tylko smacznym i zdrowym dodatkiem do potraw, ale też stanowić piękną ozdobę świątecznego stołu. Jak i kiedy siać rzeżuchę, by zdążyła wyrosnąć na Święta?
Reklama
Rzeżucha, choć kojarzy się głównie ze Świętami Wielkanocnymi, powinna gościć na naszych stołach przez cały rok. Imponująca ilość witamin i składników mineralnych, w które ta niepozorna roślina jest w stanie uzupełnić naszą codzienną dietę, bez wątpienia powinna motywować do jej uprawy nie tylko w okresie Wielkanocy. Ze względu na charakterystyczny lekko pikantny smak i wyrazisty aromat, rzeżucha stanowi idealny dodatek do wielu potraw. Doskonale sprawdza się w zestawieniu z kanapkami, surówkami i sałatkami, z powodzeniem może też pełnić rolę ozdoby na wielkanocnym stole. Uprawa rzeżuchy jest bardzo prosta, wymaga jedynie zaopatrzenia się w nasiona rośliny oraz odpowiednie do jej wyhodowania naczynie. W tym celu możemy wykorzystać płaski talerzyk lub niewielką miseczkę, opcjonalnie można też zasiać rzeżuchę w wazonie lub w wydrążonej wydmuszce jajka - wtedy pełnić będzie jednocześnie funkcję oryginalnej świątecznej dekoracji. Pierwsze nasiona zaczynają kiełkować już około 2-3 dni po zasianiu, dlatego to już ostatni moment, by wyhodować rzeżuchę, którą cieszyć się będziemy w trakcie Świąt Wielkanocnych. Jak siać rzeżuchę w domu? Oto krótka i niezwykle prosta instrukcja:
Reklama
Zobacz galerię zdjęć: rzezucha
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Następny artykuł
Czytaj więcej
Jajka w pomidorach - idealny przepis na Wielkanoc
Zamiast każdego roku jadać na Wielkanoc dokładnie to samo i męczyć się przy jedzeniu kolejnej porcji faszerowanych jajek, lepiej wypróbować jakieś nowe przepisy, odkryć ciekawe połączenia smakowe i zaskoczyć gości efektownymi daniami wielkanocnymi. To nie muszą być dania trudne. Jajka w pomidorach mają niski poziom skomplikowania, a mimo tego potrafią robić wrażenie, a ponadto zawsze wszystkim smakują i błyskawicznie znikają z półmisków.
Ciasta wielkanocne siostry Anastazji: Słodkie sekrety z klasztoru!
Wielkanoc to okazja do przygotowania pysznych ciast, które zachwycą naszych bliskich. Siostra Anastazja, znana z przepisów kulinarnych, stworzyła wiele propozycji idealnych na te wyjątkowe święta. Przedstawiamy kilka najlepszych przepisów na ciasta wielkanocne siostry Anastazji, które z pewnością przypadną Ci do gustu.
Pasztet wielkanocny - idealny przysmak na świąteczny stół
Pasztet wielkanocny to tradycyjne danie, które cieszy się ogromną popularnością w Polsce. To połączenie mięsa, warzyw, przypraw i jajek tworzy niezapomniany smak, który z pewnością zachwyci Twoich gości. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować idealny pasztet wielkanocny i jakie składniki wykorzystać, aby w pełni cieszyć się jego smakiem.
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl