Barszcz biały - tradycyjna zupa na Wielkanoc. Przepis na barszcz biały
Przejdź do galerii zdjęć
Barszcz biały to obok tradycyjnego żurku najważniejsza zupa na wielkanocnym stole. Najlepiej smakuje z jajkiem i kiełbasą, oprószony dużą ilością aromatycznego majeranku. Ta wyrazista potrawa z całą pewnością sprawi, że Wielkanoc będzie pełna zakorzenionych w ludowej tradycji smaków, a świąteczny obiad w gronie najbliższych upłynie w wyśmienitej atmosferze.
Reklama
Barszcz biały bardzo często mylony jest z żurkiem - obie zupy wyglądają podobnie, przygotowujemy je też z pomocą pokrewnych produktów. Podstawowa różnica między nimi to sposób wykonywania zakwasu. Barszcz biały opiera się na zakwasie z mąki pszennej, natomiast żurek - żytniej. Przygotowanie tradycyjnego barszczu białego zajmuje około 40 minut, prócz niezastąpionych doznań smakowych gwarantuje możliwość zaserwowania rodzinie i gościom wspaniałego, typowo świątecznego obiadu.
Włóż do niej pokrojony w drobne plastry boczek i zagotuj, po czym zmniejsz płomień. W międzyczasie ugotuj jajka na twardo, obierz je i podziel na ćwiartki. Do garnka dodaj pokrojoną białą kiełbasę, chrzan, suszone grzyby, liść laurowy i ziele angielskie. Następnie wlej dobrze wymieszany zakwas. Przeciśnij obrany ząbek czosnku przez praskę i dodaj do zupy. Dopraw solą, pieprzem i dużą ilością suszonego majeranku. Na koniec dodaj śmietanę. Barszcz biały podawaj z pokrojoną w plasterki białą kiełbasą i ćwiartkami ugotowanego na twardo jajka.
Barszcz biały - przepis
Składniki: 2 litry wody 200 g boczku wędzonego 4 białe kiełbasy średniej wielkości 1/3 butelki zakwasu z mąki pszennej 1 ząbek czosnku suszone grzyby (około 4 sztuki) 2 łyżki stołowe świeżo startego korzenia chrzanu ziele angielskie liść laurowy majeranek suszony sól pieprz 3 łyżki stołowe śmietany 18% jajka ugotowane na twardo (ilość zależna od liczby porcji) Przygotowanie: Do dużego garnka wlej 2 litry zimnej wody.Reklama
Reklama
Zobacz galerię zdjęć: swieta kulinaria
przepis na tradycyjny barszcz białywielkanocne przepisyzupa na wielkanocświąteczne przepisybarszcz białywielkanoc 2019
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Czytaj więcej
Dodaj te 2 składniki do barszczu wielkanocnego. Ten smak jest genialny!
Chyba nie ma zupy, która bardziej kojarzy się z Wielkanocą niż biały barszcz. Co zrobić, żeby w Święta podać naprawdę wyjątkowe danie? Czy wiesz jakie składniki (poza białą kiełbasą) sprawią, że uzyska się przepyszny, jedyny w swoim rodzaju smak? Zobacz jak przygotować zupę, która zachwyci wszystkich dookoła.
Co włożyć do koszyczka wielkanocnego? Podpowiadamy co powinno znaleźć się w koszyku ze święconką
Koszyk ze święconką to piękna świąteczna tradycja, która sprawia wiele radości nie tylko dzieciom, ale i samym dorosłym. Święcenie produktów, które znajdą się na wielkanocnym stole, nie tylko sprawia nam przyjemność, ale i niesie ze sobą konkretną symbolikę. Pokarmy wkładane do koszyczka wielkanocnego niosą ze sobą określone znaczenie. Co zatem powinno znaleźć się w koszyku ze święconką?
Naturalne barwniki do jajek - domowe sposoby malowania pisanek
Malowanie pisanek to jedna z najpiękniejszych wielkanocnych tradycji, która zbliża dzieci i dorosłych, zapewniając jednocześnie wspaniałą zabawę. Chociaż na rynku dostępnych jest wiele syntetycznych farb, które zapewniają pisankom odpowiedni wygląd, my proponujemy postawić na naturę. Naturalne barwniki do jajek nie tylko pięknie wyglądają, są również niezwykle zdrowe!
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2022 ZaradnaKobieta.pl