Barszcz biały - tradycyjna zupa na Wielkanoc. Przepis na barszcz biały

Kuchnia Sobota, 20 kwietnia 2019
Oceń:
4 / 27 głosów

Barszcz biały to obok tradycyjnego żurku najważniejsza zupa na wielkanocnym stole. Najlepiej smakuje z jajkiem i kiełbasą, oprószony dużą ilością aromatycznego majeranku. Ta wyrazista potrawa z całą pewnością sprawi, że Wielkanoc będzie pełna zakorzenionych w ludowej tradycji smaków, a świąteczny obiad w gronie najbliższych upłynie w wyśmienitej atmosferze.

Barszcz biały bardzo często mylony jest z żurkiem - obie zupy wyglądają podobnie, przygotowujemy je też z pomocą pokrewnych produktów. Podstawowa różnica między nimi to sposób wykonywania zakwasu. Barszcz biały opiera się na zakwasie z mąki pszennej, natomiast żurek - żytniej. Przygotowanie tradycyjnego barszczu białego zajmuje około 40 minut, prócz niezastąpionych doznań smakowych gwarantuje możliwość zaserwowania rodzinie i gościom wspaniałego, typowo świątecznego obiadu.

Barszcz biały - przepis

Składniki:

2 litry wody
200 g boczku wędzonego
4 białe kiełbasy średniej wielkości
1/3 butelki zakwasu z mąki pszennej
1 ząbek czosnku
suszone grzyby (około 4 sztuki)
2 łyżki stołowe świeżo startego korzenia chrzanu
ziele angielskie
liść laurowy
majeranek suszony
sól
pieprz
3 łyżki stołowe śmietany 18%
jajka ugotowane na twardo (ilość zależna od liczby porcji)

Przygotowanie:

Do dużego garnka wlej 2 litry zimnej wody. Włóż do niej pokrojony w drobne plastry boczek i zagotuj, po czym zmniejsz płomień. W międzyczasie ugotuj jajka na twardo, obierz je i podziel na ćwiartki. Do garnka dodaj pokrojoną białą kiełbasę, chrzan, suszone grzyby, liść laurowy i ziele angielskie. Następnie wlej dobrze wymieszany zakwas. Przeciśnij obrany ząbek czosnku przez praskę i dodaj do zupy. Dopraw solą, pieprzem i dużą ilością suszonego majeranku. Na koniec dodaj śmietanę. Barszcz biały podawaj z pokrojoną w plasterki białą kiełbasą i ćwiartkami ugotowanego na twardo jajka.

Źródło: pl.pinterest.com