Barszcz biały - tradycyjna zupa na Wielkanoc. Przepis na barszcz biały
Przejdź do galerii zdjęć
Barszcz biały to obok tradycyjnego żurku najważniejsza zupa na wielkanocnym stole. Najlepiej smakuje z jajkiem i kiełbasą, oprószony dużą ilością aromatycznego majeranku. Ta wyrazista potrawa z całą pewnością sprawi, że Wielkanoc będzie pełna zakorzenionych w ludowej tradycji smaków, a świąteczny obiad w gronie najbliższych upłynie w wyśmienitej atmosferze.
Reklama
Barszcz biały bardzo często mylony jest z żurkiem - obie zupy wyglądają podobnie, przygotowujemy je też z pomocą pokrewnych produktów. Podstawowa różnica między nimi to sposób wykonywania zakwasu. Barszcz biały opiera się na zakwasie z mąki pszennej, natomiast żurek - żytniej. Przygotowanie tradycyjnego barszczu białego zajmuje około 40 minut, prócz niezastąpionych doznań smakowych gwarantuje możliwość zaserwowania rodzinie i gościom wspaniałego, typowo świątecznego obiadu.
Włóż do niej pokrojony w drobne plastry boczek i zagotuj, po czym zmniejsz płomień. W międzyczasie ugotuj jajka na twardo, obierz je i podziel na ćwiartki. Do garnka dodaj pokrojoną białą kiełbasę, chrzan, suszone grzyby, liść laurowy i ziele angielskie. Następnie wlej dobrze wymieszany zakwas. Przeciśnij obrany ząbek czosnku przez praskę i dodaj do zupy. Dopraw solą, pieprzem i dużą ilością suszonego majeranku. Na koniec dodaj śmietanę. Barszcz biały podawaj z pokrojoną w plasterki białą kiełbasą i ćwiartkami ugotowanego na twardo jajka.
Barszcz biały - przepis
Składniki: 2 litry wody 200 g boczku wędzonego 4 białe kiełbasy średniej wielkości 1/3 butelki zakwasu z mąki pszennej 1 ząbek czosnku suszone grzyby (około 4 sztuki) 2 łyżki stołowe świeżo startego korzenia chrzanu ziele angielskie liść laurowy majeranek suszony sól pieprz 3 łyżki stołowe śmietany 18% jajka ugotowane na twardo (ilość zależna od liczby porcji) Przygotowanie: Do dużego garnka wlej 2 litry zimnej wody.Reklama
Reklama
Zobacz galerię zdjęć: swieta kulinaria
wielkanoc 2019barszcz białyświąteczne przepisyzupa na wielkanocwielkanocne przepisyprzepis na tradycyjny barszcz biały
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Czytaj więcej
Kiełbasa biała przepis dziadka Staszka: Najlepsza!
Kiełbasa biała to jedna z najbardziej rozpoznawalnych kiełbas w Polsce, która cieszy się popularnością szczególnie w okresie Wielkanocy. Warto jednak pamiętać, że kiełbasa biała to nie tylko potrawa świąteczna, ale również idealna propozycja na codzienne danie mięsne.
Pasztet świąteczny: Święta bez niego? Niemożliwe!
Święta to czas, kiedy na polskich stołach królują wyjątkowe potrawy. Jednym z nich jest pyszny, domowy pasztet świąteczny. Oto kompleksowy przewodnik, który pomoże Ci przygotować najlepszy pasztet na świąteczny stół.
Mazurek przepis tradycyjny: Król Wielkanocy jest jeden!
Przygotuj się na najlepszy przepis na tradycyjny mazurek, który zaspokoi podniebienia najbardziej wymagających smakoszy. Poniżej znajdziesz kompleksowy przewodnik, który pomoże Ci krok po kroku upiec idealne ciasto na Wielkanoc.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl