Wiosenna sałatka z jajkiem - przepis na sałatkę idealny na Wielkanoc

Kuchnia Piątek, 19 kwietnia 2019
Oceń:
4 / 10 głosów

Wiosenna sałatka z jajkiem to potrawa nie tylko zdrowa i smaczna, ale też niezwykle kolorowa. Może stanowić piękną ozdobę świątecznego stołu oraz pełnić rolę wyjątkowego przysmaku dla gości podczas wielkanocnego śniadania. Świeże warzywa, których użyjemy do przygotowania sałatki, to bezcenne źródło witamin i składników mineralnych, odpowiadających za dobre samopoczucie i odporność naszego organizmu.

Wiosenna sałatka z jajkiem to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych sałatek, które zwykle przygotowujemy z okazji Świąt Wielkanocnych. Jej przyrządzenie nie zajmuje wiele czasu, można zabrać się za to nawet chwilę przed samym śniadaniem wielkanocnym. Potrawa idealnie sprawdzi się także jako świąteczna przystawka oraz forma lekkiego podwieczorku.

Wiosenna sałatka z jajkiem - przepis

Składniki:

1 główka sałaty lodowej
1 średniej wielkości czerwona papryka
1 średniej wielkości żółta papryka
korniszony (około 12 sztuk)
5 jajek ugotowanych na twardo
pęczek rzodkiewek
pęczek koperku
sól
pieprz

Sos:

3 łyżki stołowe majonezu
3 łyżki musztardy rosyjskiej
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki soku z cytryny
szczypta cukru

Przygotowanie:

Sałatę dokładnie umyj, osusz, a następnie porwij na drobne kawałki. Papryki przekrój na pół i wytnij gniazda nasienne. Opłucz pod zimną wodą i poszatkuj na cienkie paseczki. Korniszony podziel na dwie lub trzy części. Rzodkiewki pokrój w małe talarki. Ugotowane na twardo jajka obierz ze skorupki i podziel nożem na ćwiartki. Wszystkie składniki ułóż w średniej wielkości salaterce. W małej miseczce umieść składniki na sos i dokładnie je ze sobą wymieszaj. Tak przygotowanym sosem polej sałatkę, na wierzchu posypując ją drobno pokrojonym świeżym koperkiem.

Zobacz też: Sałatka z tuńczykiem i awokado:przepis na fit sałatkę na każdą porę dnia

Źródło: pl.pinterest.com