Domowe lody - przepis na pyszne lody domowej roboty
Przejdź do galerii zdjęć
Domowe lody to zdrowa i niezwykle smaczna wersja popularnego deseru dla całej rodziny. Wbrew pozorom, ich przygotowanie wcale nie jest trudne! Dzięki odpowiednio dobranym składnikom własnoręcznie wykonane lody nie tylko orzeźwiają, ale i doskonale smakują. Smak lodów można modyfikować pod kątem swoich upodobań. Klasyczne lody domowej roboty, które najłatwiej przyrządzić, mają smak śmietankowy.
Reklama
Przygotowanie masy na lody domowej roboty zajmuje około 10 minut, na proces mrożenia powinniśmy poświęcić od 3 do 4 godzin. Podstawowa wersja lodów ma śmietankowy, aksamitny smak, jednak możemy ją urozmaicać, dodając do masy ulubione składniki - na przykład mus owocowy, orzechy, czekoladę.
Domowe lody - przepis
Składniki:
400 ml śmietanki 36%
200 ml mleka
65 g cukru (białego lub brązowego)
Przygotowanie:
Śmietanka i mleko przeznaczone do przygotowania domowych lodów powinny być dobrze schłodzone. Połowę śmietanki (około 200 ml) wlewamy do garnka. Wsypujemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając - tak, by cukier dobrze się rozpuścił. Zdejmujemy garnek z ognia, a jego zawartość przekładamy do pojemnika, którego wymiary pozwolą umieścić później lody w zamrażalniku.
Do otrzymanej mieszanki dodajemy resztę śmietanki (200 ml) oraz mleko (200 ml). Intensywnie mieszamy za pomocą trzepaczki lub miksera. Pojemnik wkładamy do lodówki na kilkanaście minut, czekamy aż masa nieco się schłodzi. Po upływie tego czasu wyciągamy lody, dokładnie mieszamy i umieszczamy w zamrażalniku na kolejne pół godziny. Znów wyciągamy i mieszamy za pomocą miksera - czynność tę należy powtarzać co pół godziny przez około 3-4 godzin. Ma to na celu uzyskanie puszystej, jednolitej konsystencji oraz pozbycie się powstających pod wpływem mrożenia kryształków lodu.
Zobacz też: Bezalkoholowe mojito; przepis na orzeźwiający napój na bazie mięty
Reklama
Reklama
Zobacz galerię zdjęć: homemade icecream
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Następny artykuł
Czytaj więcej
Lody domowe — najprostszy przepis
Ciepło, coraz cieplej. Przyda się ochłoda. Jaka? Najlepsze będą lody domowe! Czy wiesz, jak je zrobić? Jeśli jeszcze nigdy nie szykowałaś tego mrożonego przysmaku, nie musisz się martwić. To naprawdę proste. Zachwyć wszystkich tym przepysznym deserem. To prawdziwe niebo w gębie! A więc zbierz potrzebne składniki i do dzieła!
Sałatka z kaszą bulgur – przepis na sałatkę z tuńczykiem lub z fetą
Sałatka z kaszą bulgur to świetny sposób na urozmaicenie menu imprezowych przekąsek, ale i również pomysł na szybki obiad. Dania z kaszy bulgur to przede wszystkim wysoka zawartość błonnika oraz wielu cennych składników odżywczych i minerałów. Przepis na sałatkę z kaszy możesz modyfikować bez końca w zależności od tego, na co masz ochotę lub co znalazłaś w lodówce.
Zupa ogórkowa – przepis na zupę ogórkową z ryżem lub ziemniakami
Zupa ogórkowa to bezsprzecznie jedna z najpopularniejszych potraw kuchni polskiej. Przygotowywana na bazie bulionu mięsnego lub warzywnego sprawdza się jako danie obiadowe w chłodne jesienne wieczory. Najczęściej spotykane sposoby podania to ogórkowa z ryżem lub z ziemniakami. Jednak w niektórych rejonach kraju serwuje się ją także z makaronem. Wyjaśniamy jak zrobić tradycyjną zupę ogórkową z kiszonych ogórków.
Reklama
Reklama
Najczęściej czytane
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl