Przygotowanie masy na lody domowej roboty zajmuje około 10 minut, na proces mrożenia powinniśmy poświęcić od 3 do 4 godzin. Podstawowa wersja lodów ma śmietankowy, aksamitny smak, jednak możemy ją urozmaicać, dodając do masy ulubione składniki - na przykład mus owocowy, orzechy, czekoladę.
Domowe lody - przepis
Składniki:
400 ml śmietanki 36%
200 ml mleka
65 g cukru (białego lub brązowego)
Przygotowanie:
Śmietanka i mleko przeznaczone do przygotowania domowych lodów powinny być dobrze schłodzone. Połowę śmietanki (około 200 ml) wlewamy do garnka. Wsypujemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając - tak, by cukier dobrze się rozpuścił. Zdejmujemy garnek z ognia, a jego zawartość przekładamy do pojemnika, którego wymiary pozwolą umieścić później lody w zamrażalniku. Do otrzymanej mieszanki dodajemy resztę śmietanki (200 ml) oraz mleko (200 ml). Intensywnie mieszamy za pomocą trzepaczki lub miksera. Pojemnik wkładamy do lodówki na kilkanaście minut, czekamy aż masa nieco się schłodzi. Po upływie tego czasu wyciągamy lody, dokładnie mieszamy i umieszczamy w zamrażalniku na kolejne pół godziny. Znów wyciągamy i mieszamy za pomocą miksera - czynność tę należy powtarzać co pół godziny przez około 3-4 godzin. Ma to na celu uzyskanie puszystej, jednolitej konsystencji oraz pozbycie się powstających pod wpływem mrożenia kryształków lodu.
Zobacz też: Bezalkoholowe mojito; przepis na orzeźwiający napój na bazie mięty