Łosoś z grilla - przepis na doskonałą rybę z rusztu
(Aktualizacja: 22 kwietnia 2022)
Do przeczytania w ok. 1 min.
Przejdź do galerii zdjęć
Pierwsze promienie wiosennego słońca i zbliżające się wolne dni majowego weekendu zachęcają do rozpoczęcia sezonu grillowego. Obok tradycyjnych potraw przygotowywanych na ruszcie, takich jak kiełbasa i karkówka, warto umieścić w menu także rybę. Łosoś z grilla to idealna propozycja dla osób, które na równi z walorami smakowymi, cenią sobie troskę o szczupłą sylwetkę.
Reklama
Łosoś z grilla to doskonałe urozmaicenie klasycznych dań, które zwykle podajemy na imprezach w stylu barbecue. Ryba to zdrowy i pyszny składnik diety, a jej przyrządzenie na grillu pozwoli zachować wartości odżywcze, przy okazji zapewniając nam wyśmienitą ucztę.
Łosoś z grilla - przepis
Składniki: 4 filety z łososia 30 ml oliwy z oliwek 50 g masła przyprawa do ryb sól morska pieprz cytrynowy 1 cukinia 3 marchewki Filety z łososia umyj i dokładnie oczyść, a następnie posyp specjalną przyprawą do ryb. Marchewkę obierz i poszatkuj w cienkie paski. Cukinię umyj i nie obierając ze skórki również pokrój w paseczki. Zblanszuj warzywa w wodzie z solą i cukrem. Na folii aluminiowej lub tacce ułóż filety z łososia. Posyp je pieprzem i solą morską do smaku. Na wierzchu umieść masło i pokrojone warzywa. Piecz na grillu przez około 15 minut. Zobacz też: Jak wyczyścić grill? Skuteczne sposoby czyszczenia grilla węglowegoReklama
Zobacz galerię zdjęć: grilled salmon
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Grillowany indyk smakuje najlepiej z... salsą z truskawek. Oto przepis
Indyk z grilla z salsą truskawkową to zaskakująca propozycja dla miłośników grilla i niezwykłych połączeń smakowych. Jest łatwy w przygotowaniu i znakomicie smakuje. Jak go przyrządzić? Poniżej znajduje się przepis na 2 porcje.
Kiełbasa z grilla jest sucha i fatalnie się kroi? Pewnie tego zabrakło
Sezon grillowy to czas, gdy na rusztach królują różnorodne mięsa, a wśród nich nieodzowna kiełbasa. Jednym z ciekawych aspektów przygotowywania kiełbasy na grillu jest nacinanie jej przed umieszczeniem na ruszcie. Dlaczego to tak ważne? Czy nacinanie kiełbasy ma jakiś wpływ na jej smak i przygotowanie?
Soczysta kiełbasa z grilla w aromatycznej marynacie cebulowej. W sam raz na weekend
Grillowanie to nie tylko sposób przygotowywania potraw, ale także prawdziwe święto dla podniebienia. Jednym z nieodłącznych elementów letnich spotkań ze smakiem jest soczysta kiełbasa z grilla. A co by się stało, gdybyśmy dodali do tego ulubionego smakołyku wyjątkową marynatę z cebuli?
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl