Łosoś z grilla - przepis na doskonałą rybę z rusztu
Udostępnij Google News
Kuchnia

Łosoś z grilla - przepis na doskonałą rybę z rusztu

Pierwsze promienie wiosennego słońca i zbliżające się wolne dni majowego weekendu zachęcają do rozpoczęcia sezonu grillowego. Obok tradycyjnych potraw przygotowywanych na ruszcie, takich jak kiełbasa i karkówka, warto umieścić w menu także rybę. Łosoś z grilla to idealna propozycja dla osób, które na równi z walorami smakowymi, cenią sobie troskę o szczupłą sylwetkę.

Łosoś z grilla to doskonałe urozmaicenie klasycznych dań, które zwykle podajemy na imprezach w stylu barbecue. Ryba to zdrowy i pyszny składnik diety, a jej przyrządzenie na grillu pozwoli zachować wartości odżywcze, przy okazji zapewniając nam wyśmienitą ucztę.

Łosoś z grilla - przepis

Składniki:

4 filety z łososia
30 ml oliwy z oliwek
50 g masła
przyprawa do ryb
sól morska
pieprz cytrynowy
1 cukinia
3 marchewki

Filety z łososia umyj i dokładnie oczyść, a następnie posyp specjalną przyprawą do ryb. Marchewkę obierz i poszatkuj w cienkie paski. Cukinię umyj i nie obierając ze skórki również pokrój w paseczki. Zblanszuj warzywa w wodzie z solą i cukrem. Na folii aluminiowej lub tacce ułóż filety z łososia. Posyp je pieprzem i solą morską do smaku. Na wierzchu umieść masło i pokrojone warzywa. Piecz na grillu przez około 15 minut.

Zobacz też: Jak wyczyścić grill? Skuteczne sposoby czyszczenia grilla węglowego

Źródło: pl.pinterest.com
Udostępnij Google News Komentarze

Podobne tematy

Polecane dla ciebie