Łosoś z grilla - przepis na doskonałą rybę z rusztu
(Aktualizacja: 22 kwietnia 2022)
Do przeczytania w ok. 1 min.
Przejdź do galerii zdjęć
Pierwsze promienie wiosennego słońca i zbliżające się wolne dni majowego weekendu zachęcają do rozpoczęcia sezonu grillowego. Obok tradycyjnych potraw przygotowywanych na ruszcie, takich jak kiełbasa i karkówka, warto umieścić w menu także rybę. Łosoś z grilla to idealna propozycja dla osób, które na równi z walorami smakowymi, cenią sobie troskę o szczupłą sylwetkę.
Reklama
Łosoś z grilla to doskonałe urozmaicenie klasycznych dań, które zwykle podajemy na imprezach w stylu barbecue. Ryba to zdrowy i pyszny składnik diety, a jej przyrządzenie na grillu pozwoli zachować wartości odżywcze, przy okazji zapewniając nam wyśmienitą ucztę.
Łosoś z grilla - przepis
Składniki: 4 filety z łososia 30 ml oliwy z oliwek 50 g masła przyprawa do ryb sól morska pieprz cytrynowy 1 cukinia 3 marchewki Filety z łososia umyj i dokładnie oczyść, a następnie posyp specjalną przyprawą do ryb. Marchewkę obierz i poszatkuj w cienkie paski. Cukinię umyj i nie obierając ze skórki również pokrój w paseczki. Zblanszuj warzywa w wodzie z solą i cukrem. Na folii aluminiowej lub tacce ułóż filety z łososia. Posyp je pieprzem i solą morską do smaku. Na wierzchu umieść masło i pokrojone warzywa. Piecz na grillu przez około 15 minut. Zobacz też: Jak wyczyścić grill? Skuteczne sposoby czyszczenia grilla węglowegoReklama
Zobacz galerię zdjęć: grilled salmon
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Czytaj więcej
Czy w ciąży można jeść kiełbasę i karkówkę z grilla? Dozwolone dania dla przyszłej mamy
Wakacyjne grillowanie nierzadko kończy się niestrawnością i bólem brzucha z przejedzenia. Nic dziwnego, bowiem smakołyki z rusztu nie tylko wyglądają apetycznie w marynacie, ale także smakują. Czy przyszłe mamy w ciąży mogą jeść dania z grilla, czy raczej powinny unikać kiełbas, karkówek i skrzydełek?
Grillowany pstrąg z pietruszką — szybko, smacznie, elegancko
Grillowany pstrąg to pyszne, lekkie i zdrowe danie. Ta popularna ryba jest często wybierana do grillowania, ponieważ jest łatwo dostępna, nie bardzo droga i nie wymaga długiego przygotowywania. Dodatkowo jest bardzo smaczna. Do przygotowania eleganckiego dania z rusztu wystarczy świeża ryba dobrej jakości, cytryna, aromatyczne zioła i odrobina masła. Oto cały sekret grillowanego pstrąga.
Grillowane zielone szparagi w boczku — poezja wiosennego smaku
Połączenie młodych, delikatnych szparagów i chrupiącego boczku to zestaw idealny. Taki przysmak możemy w prosty sposób przygotować na grillu. Danie z pewnością urozmaici menu kolacji z rusztu i przypadnie do gustu naszym gościom.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl