Wzrastająca popularność probiotyków używanych do produkcji produktów spożywczych albo reklamowanych suplementów diety sprawiła, że coraz bardziej zainteresowane jesteśmy kupowaniem „bio” produktów. Zobaczmy jednak czy jest to opłacalne i jakie zalety tak naprawdę posiadają probiotyki.
1. Odporność i antybiotyki
Probiotyki pomagają organizmowi podczas kuracji antybiotykowej oraz przy obniżonej odporności organizmu. Przyjmowane w czasie kuracji antybiotykowej tzw. „osłonki” to właśnie zamknięte w kapsułkach bakterie probiotyczne.
2. Bakteryjne stany chorobowe
Probiotyki będąc „pozytywnymi” bakteriami pomagają w pozbyciu się tych szkodliwych, które powodują rożne choroby. Chronią przed nimi organizm i nie pozwalają na ich namnażanie się. Nasz organizm chronią na przykład bakterie kwasu mlekowego.
3. Trawienie cukrów
Probiotyki i bakterie pomagają w trawieniu cukrów. Wspomniana powyżej bakteria kwasu mlekowego odpowiedzialna jest na przykład za trawienie laktozy.
4. Lepsze wchłanianie witamin i mikro oraz makro elementów
Bakterie probiotyczne tworzące florę układu pokarmowego pomagają w lepszym i sprawniejszym wchłanianiu witamin, mikro i makroelementów na przykład: żelaza, wapnia czy cynku.
5. Wspomaganie trawienia
Bakterie wspomagają naturalne ruchy jelit oraz pomagają w odbudowie oraz tworzeniu nowego nabłonka jelit. W sposób ten przyczyniają się do poprawy trawienia.
6. Część jelitowego układu nerwowego
Co chyba najciekawsze, według ostatnich doniesień naukowców z Uniwersytetu Acadia, probiotyki mogą być naturalnymi środkami antydepresyjnymi. Wiąże się to z teorią posiadania w jelitach „receptorów stresu”. Probiotyki mogłyby wtedy wpływać na zmniejszenie lęku, smutku, depresji i innych zaburzeń psychicznych.