Kasza jaglana to produkt cieszący się coraz większą popularnością. Nic w tym dziwnego - nie tylko nie zawiera ona glutenu, jej spożywanie pozwala także odkwasić organizm i oczyścić go ze szkodliwych toksyn. Kotlety z kaszy jaglanej to propozycja dobra dla wegetarian, z całą pewnością zasmakują również osobom spożywającym mięso, które poszukują ciekawej odmiany podczas komponowania codziennego menu.
Kotlety z kaszy jaglanej - przepis
Składniki:
2 szklanki kaszy jaglanej
3 marchewki
cebula
1 jajko
bułka tarta
natka pietruszki
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
pieprz
sól
curry
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną ugotuj i odstaw do przestygnięcia. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce. Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj w drobną kostkę, a następnie delikatnie podsmaż na oliwie. Wszystkie produkty wymieszaj z kaszą, dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki, po czym przystąp do ręcznego wyrabiania masy. Aby kotlety się nie kleiły, dodaj do nich jajko. Dopraw curry, solą i pieprzem wedle uznania. Dobrze wymieszaną masę wstaw na około 30 minut do lodówki. Po upływie tego czasu uformuj z masy kotlety, które później obtoczysz w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju lub oliwie.
Kotlety z kaszy jaglanej najlepiej podawać z sosem czosnkowym lub innym, wybranym zgodnie z upodobaniami dipem.
Zobacz też: Sałatka Cezar z kurczakiem: przepis na popularną sałatkę z dressingiem