Kotlety z kaszy jaglanej - przepis na zdrowy bezmięsny obiad

Kuchnia Środa, 8 maja 2019
Oceń:
4 / 15 głosów

Kasza jaglana to nie tylko świetny dodatek do potraw, ale i wspaniała baza nadająca się do zrealizowania wielu smacznych przepisów. Z powodzeniem można wykorzystać ją do przygotowania kotletów, które zasmakują także osobom unikającym mięsa. Kotlety z kaszy jaglanej są smaczne i sycące, ich niewątpliwym atutem jest również brak glutenu. 

Kasza jaglana to produkt cieszący się coraz większą popularnością. Nic w tym dziwnego - nie tylko nie zawiera ona glutenu, jej spożywanie pozwala także odkwasić organizm i oczyścić go ze szkodliwych toksyn. Kotlety z kaszy jaglanej to propozycja dobra dla wegetarian, z całą pewnością zasmakują również osobom spożywającym mięso, które poszukują ciekawej odmiany podczas komponowania codziennego menu.

Kotlety z kaszy jaglanej - przepis

Składniki:

2 szklanki kaszy jaglanej
3 marchewki
cebula
1 jajko
bułka tarta
natka pietruszki
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
pieprz
sól
curry

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną ugotuj i odstaw do przestygnięcia. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce. Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj w drobną kostkę, a następnie delikatnie podsmaż na oliwie. Wszystkie produkty wymieszaj z kaszą, dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki, po czym przystąp do ręcznego wyrabiania masy. Aby kotlety się nie kleiły, dodaj do nich jajko. Dopraw curry, solą i pieprzem wedle uznania. Dobrze wymieszaną masę wstaw na około 30 minut do lodówki. Po upływie tego czasu uformuj z masy kotlety, które później obtoczysz w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju lub oliwie.

Kotlety z kaszy jaglanej najlepiej podawać z sosem czosnkowym lub innym, wybranym zgodnie z upodobaniami dipem.

Zobacz też: Sałatka Cezar z kurczakiem: przepis na popularną sałatkę z dressingiem

Źródło: pl.pinterest.com