Kotlety z kaszy jaglanej - przepis na zdrowy bezmięsny obiad
Przejdź do galerii zdjęć
Kasza jaglana to nie tylko świetny dodatek do potraw, ale i wspaniała baza nadająca się do zrealizowania wielu smacznych przepisów. Z powodzeniem można wykorzystać ją do przygotowania kotletów, które zasmakują także osobom unikającym mięsa. Kotlety z kaszy jaglanej są smaczne i sycące, ich niewątpliwym atutem jest również brak glutenu.
Reklama
Kasza jaglana to produkt cieszący się coraz większą popularnością. Nic w tym dziwnego - nie tylko nie zawiera ona glutenu, jej spożywanie pozwala także odkwasić organizm i oczyścić go ze szkodliwych toksyn. Kotlety z kaszy jaglanej to propozycja dobra dla wegetarian, z całą pewnością zasmakują również osobom spożywającym mięso, które poszukują ciekawej odmiany podczas komponowania codziennego menu.
Kotlety z kaszy jaglanej - przepis
Składniki:
2 szklanki kaszy jaglanej
3 marchewki
cebula
1 jajko
bułka tarta
natka pietruszki
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
pieprz
sól
curry
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną ugotuj i odstaw do przestygnięcia. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce. Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj w drobną kostkę, a następnie delikatnie podsmaż na oliwie.
Wszystkie produkty wymieszaj z kaszą, dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki, po czym przystąp do ręcznego wyrabiania masy. Aby kotlety się nie kleiły, dodaj do nich jajko. Dopraw curry, solą i pieprzem wedle uznania. Dobrze wymieszaną masę wstaw na około 30 minut do lodówki. Po upływie tego czasu uformuj z masy kotlety, które później obtoczysz w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju lub oliwie.
Kotlety z kaszy jaglanej najlepiej podawać z sosem czosnkowym lub innym, wybranym zgodnie z upodobaniami dipem.
Zobacz też: Sałatka Cezar z kurczakiem: przepis na popularną sałatkę z dressingiem
Reklama
Reklama
Zobacz galerię zdjęć: jaglanka
kotlety z kaszy jaglanejprzepisy z kaszy jaglanejzdrowa kuchniazdrowe przepisykasza jaglananajlepsze przepisy
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Czytaj więcej
Sałatka z kaszą bulgur – przepis na sałatkę z tuńczykiem lub z fetą
Sałatka z kaszą bulgur to świetny sposób na urozmaicenie menu imprezowych przekąsek, ale i również pomysł na szybki obiad. Dania z kaszy bulgur to przede wszystkim wysoka zawartość błonnika oraz wielu cennych składników odżywczych i minerałów. Przepis na sałatkę z kaszy możesz modyfikować bez końca w zależności od tego, na co masz ochotę lub co znalazłaś w lodówce.
Zupa ogórkowa – przepis na zupę ogórkową z ryżem lub ziemniakami
Zupa ogórkowa to bezsprzecznie jedna z najpopularniejszych potraw kuchni polskiej. Przygotowywana na bazie bulionu mięsnego lub warzywnego sprawdza się jako danie obiadowe w chłodne jesienne wieczory. Najczęściej spotykane sposoby podania to ogórkowa z ryżem lub z ziemniakami. Jednak w niektórych rejonach kraju serwuje się ją także z makaronem. Wyjaśniamy jak zrobić tradycyjną zupę ogórkową z kiszonych ogórków.
Sałatka z selera naciowego – przepis na szybką sałatkę z selerem
Sałatka z selera naciowego to pyszne danie nie tylko dla osób, które dbają o sylwetkę. Sprawdzi się jako przekąska, przystawka lub dodatek do obiadu. Smaczny, zdrowy i przede wszystkim bardzo szybki przepis. Prościej się nie da!
Reklama
Reklama
© 2022 ZaradnaKobieta.pl