Sałatka Cezar z kurczakiem - przepis na popularną sałatkę z dressingiem

Kuchnia Wtorek, 7 maja 2019
Oceń:
5 / 8 głosów

Sałatka Cezar to niekwestionowana klasyka kulinarna wśród sałat. Często stanowi ona samodzielne danie, można wykorzystać ją także jako pyszny dodatek do grilla lub uzupełnienie kanapki. Wersja z kurczakiem to łatwa do przyrządzenia, a jednocześnie bardzo wyszukana propozycja potrawy, która świetnie sprawdzi się jako lekka wiosenna przekąska.

Klasyczna sałatka Cezar to połączenie prostych składników z dressingiem, który stanowi klucz do smaku popularnej potrawy. Jego właściwe przyrządzenie to podstawa do osiągnięcia pożądanego efektu końcowego.

Sałatka Cezar z kurczakiem - przepis

Składniki:

1 podwójny filet z kurczaka
2 łyżki oliwy z oliwek
5 liści sałaty rzymskiej
6 łyżek startego parmezanu
6 cm kawałek bagietki
sól
pieprz

Dressing:

4 łyżki majonezu
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka musztardy
2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka sosu worcestershire
sól
pieprz

Przygotowanie:

Filet z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy, a następnie oczyszczamy z błonek i kostek. Kroimy na mniejsze kawałki. Nacieramy oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy przez około 4 minuty z każdej strony. Bagietkę dzielimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na tej samej patelni, aż stanie się chrupka. Przystępujemy do przygotowania dressingu. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Mieszamy z majonezem, musztardą, sokiem z cytryny i sosem worcestershire. Doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Sałatę rzymską dokładnie myjemy, po osuszeniu siekamy na mniejsze kawałki i mieszamy w misce z połową przygotowanego dressingu. Dodajemy usmażonego kurczaka, parmezan i bagietkę, polewamy resztą sosu.

Zobacz też: Surówka COLESLAW: uniwersalna sałatka do grilla i nie tylko

Źródło: pl.pinterest.com