Matcha - zielona herbata w proszku: Właściwości i sposób parzenia

Kuchnia Poniedziałek, 13 maja 2019
Oceń:
4 / 31 głosów

Matcha to rodzaj zielonej herbaty w proszku, który w ostatnim czasie zyskuje coraz większą popularność. Sposób parzenia herbaty Matcha wywodzi się z Japońskiej Ceremonii Herbacianej. Szereg zalet zielonego napoju wpływa korzystnie na nastrój, samopoczucie i zdrowie naszego organizmu, może też przyczynić się do utraty wagi towarzysząc nam podczas diety odchudzającej.

Zielona herbata Matcha, mimo szybkiego wzrostu popularności, dostępna jest tylko w wybranych sklepach spożywczych. Warto jednak poświęcić odrobinę czasu i trudu na jej poszukiwanie - ta zdrowa, aromatyczna herbata to wspaniałe uzupełnienie diety, obfitujące w liczne korzyści dla naszego zdrowia.

Matcha - zielona herbata w proszku: Właściwości

Matcha uchodzi za jeden z najzdrowszych gatunków herbat. Opinię tę zawdzięcza licznym właściwościom leczniczym, które zagwarantować nam może regularne jej spożywanie. Zielona herbata Matcha to przede wszystkim bogate źródło antyoksydantów. Substancje te mogą zapobiegać rozwojowi nowotworów oraz chorób układu krążenia, są także niezwykle pomocne w przypadku leczenia objawów cukrzycy. Matcha to także doskonały sposób  na relaks i rozluźnienie. Wydłużenie czasu jej parzenia o kilka minut gwarantuje stabilizację nastroju, ukojenie nerwów i pozbycie się objawów stresu. Co więcej, herbata Matcha to jednocześnie doskonały sposób na odchudzanie - udowodniono, że skutecznie wpływa ona na poprawę metabolizmu, umożliwiając szybszą utratę zbędnych kilogramów.

Matcha - zielona herbata: Sposób przygotowania

Wbrew pozorom, przygotowanie hebaty Matcha nie wymaga dużej ilości czasu, ani szczególnych umiejętności. Tradycyjna japońska ceremonia parzenia zajmuje co prawda blisko godzinę, w domu przyrządzimy jednak Matchę w zaledwie kilka chwil. Do przygotowania napoju zgodnie z oficjalnym ceremoniałem potrzebujemy specjalnej czarki zwanej matchawan, bambusowej trzepaczki chasen oraz bambusowej łyżeczki chashaku. Wymienione narzędzia z powodzeniem zastąpić możemy jednak innymi przyrządami, które znajdziemy w kuchni - zwykłą szklaną miseczką, łyżeczką do herbaty i elektrycznym spieniaczem do mleka.

Dwie bambusowe łyżeczki (lub odpowiadającą im jedną łyżeczkę herbacianą) herbaty Matcha należy wsypać do przygotowanej miseczki i zalać około 100 ml gorącej wody. Napój wymaga intensywnego mieszania (za pomocą bambusowej trzepaczki lub spieniacza do mleka) - aż do momentu uzyskania gęstej, zielonej piany. Po pojawieniu się piany możemy uzupełnić czarkę wodą, w zależności od tego jak mocną lubimy pić herbatę.

Zobacz też: Poranna kawa:czy picie kawy na czczo jest szkodliwe?

Źródło: pl.pinterest.com