Kuchnia japońska: Przepis na zupę miso w dwóch odsłonach
Przejdź do galerii zdjęć
Zupa miso to zaraz po tradycyjnym sushi jedna z najbardziej rozpoznawalnych potraw kuchni japońskiej. Jest lekka i zdrowa, a w dodatku nietrudno ją przygotować! Podobnie jak polski rosół, świetnie sprawdza się podczas przeziębienia, działając rozgrzewająco i poprawiając samopoczucie.
Reklama
Tradycyjna zupa miso nie stanowi odrębnego dania, traktowana jest najczęściej jako dodatek do posiłku. Przyrządza się ją na bazie specjalnego bulionu dashi, którego gotowa forma dostępna jest w wybranych sklepach. Przygotowując zupę miso w domu możemy jednak wykorzystać klasyczny bulion warzywny, który stanowi podstawę większości domowych zup.
Przepis na tradycyjną zupę miso
Składniki: 400 ml bulionu Dashi 1 łyżeczka pasty miso 100 g tofu 2 łyżeczki wakame 2 cebule dymki Przygotowanie: Bulion Dashi zagotuj w średniej wielkości garnku, dodając do niego 2 łyżeczki wakame. Aby uzyskać wyraźny smak i aromat, możesz dodać do zupy odrobinę suszonego tuńczyka. Cebulę dymkę posiekaj w plasterki - razem z zieloną częścią. Wrzuć do gotującego się wywaru. Rozpuść w zupie pastę miso i gotuj przez chwilę na małym ogniu. Tofu podziel na mniejsze kawałki i serwuj razem z zupą w niewielkich miseczkach.Reklama
Przepis na zupę miso z warzywami
Składniki: 1,5 litra bulionu warzywnego 2 łyżki pasty miso 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego 1 marchew 1 łodyga seleru naciowego 2 cebule dymki - zielona część 2 garści jarmużu 50 g tofu pieprz Przygotowanie: Ugotuj tradycyjny bulion warzywny, dodając do niego sos sojowy, olej sezamowy i pieprz. Pod koniec gotowania dodaj do wywaru 2 łyżki pasty miso. Marchew umyj, obierz i pokrój na cienkie paseczki. Łodygę selera naciowego umyj i drobno posiekaj, podobnie postępuj z cebulą. Warzywa dodaj do bulionu i gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut. Jarmuż przelej wrzątkiem, a następnie zimną wodą. Pozbądź się twardych części i wrzuć liście do zupy. Na koniec dodaj pokrojone w kostkę tofu. Podawaj w małych szklanych miseczkach. Zobacz też: Przepis na tajską zupę z kurczakiem i mlekiem kokosowymReklama
Zobacz galerię zdjęć: miso
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Następny artykuł
Czytaj więcej
"Czerwony" bulion wołowy dziadka Józka. Taki zawsze podawał na niedzielny obiad
Dobrze przyrządzony bulion jest jedną z podstaw polskiej kuchni. Można go wykorzystać do ugotowania innych zup lub jako dodatek do sosów czy pieczeni. Najważniejszym składnikiem bulionu jest oczywiście mięso - chociaż bulion może składać się z samych warzyw, to jednak wciąż najpopularniejszy jest ten gotowany na mięsie.
Sałatka z kaszą bulgur – przepis na sałatkę z tuńczykiem lub z fetą
Sałatka z kaszą bulgur to świetny sposób na urozmaicenie menu imprezowych przekąsek, ale i również pomysł na szybki obiad. Dania z kaszy bulgur to przede wszystkim wysoka zawartość błonnika oraz wielu cennych składników odżywczych i minerałów. Przepis na sałatkę z kaszy możesz modyfikować bez końca w zależności od tego, na co masz ochotę lub co znalazłaś w lodówce.
Zupa ogórkowa – przepis na zupę ogórkową z ryżem lub ziemniakami
Zupa ogórkowa to bezsprzecznie jedna z najpopularniejszych potraw kuchni polskiej. Przygotowywana na bazie bulionu mięsnego lub warzywnego sprawdza się jako danie obiadowe w chłodne jesienne wieczory. Najczęściej spotykane sposoby podania to ogórkowa z ryżem lub z ziemniakami. Jednak w niektórych rejonach kraju serwuje się ją także z makaronem. Wyjaśniamy jak zrobić tradycyjną zupę ogórkową z kiszonych ogórków.
Reklama
Reklama
Najczęściej czytane
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl