Tradycyjna zupa miso nie stanowi odrębnego dania, traktowana jest najczęściej jako dodatek do posiłku. Przyrządza się ją na bazie specjalnego bulionu dashi, którego gotowa forma dostępna jest w wybranych sklepach. Przygotowując zupę miso w domu możemy jednak wykorzystać klasyczny bulion warzywny, który stanowi podstawę większości domowych zup.
Przepis na tradycyjną zupę miso
Składniki:
400 ml bulionu Dashi
1 łyżeczka pasty miso
100 g tofu
2 łyżeczki wakame
2 cebule dymki
Przygotowanie:
Bulion Dashi zagotuj w średniej wielkości garnku, dodając do niego 2 łyżeczki wakame. Aby uzyskać wyraźny smak i aromat, możesz dodać do zupy odrobinę suszonego tuńczyka. Cebulę dymkę posiekaj w plasterki - razem z zieloną częścią. Wrzuć do gotującego się wywaru. Rozpuść w zupie pastę miso i gotuj przez chwilę na małym ogniu. Tofu podziel na mniejsze kawałki i serwuj razem z zupą w niewielkich miseczkach.
Przepis na zupę miso z warzywami
Składniki:
1,5 litra bulionu warzywnego
2 łyżki pasty miso
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oleju sezamowego
1 marchew
1 łodyga seleru naciowego
2 cebule dymki - zielona część
2 garści jarmużu
50 g tofu
pieprz
Przygotowanie:
Ugotuj tradycyjny bulion warzywny, dodając do niego sos sojowy, olej sezamowy i pieprz. Pod koniec gotowania dodaj do wywaru 2 łyżki pasty miso. Marchew umyj, obierz i pokrój na cienkie paseczki. Łodygę selera naciowego umyj i drobno posiekaj, podobnie postępuj z cebulą. Warzywa dodaj do bulionu i gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut. Jarmuż przelej wrzątkiem, a następnie zimną wodą. Pozbądź się twardych części i wrzuć liście do zupy. Na koniec dodaj pokrojone w kostkę tofu. Podawaj w małych szklanych miseczkach.
Zobacz też: Przepis na tajską zupę z kurczakiem i mlekiem kokosowym