Kuchnia japońska: Przepis na zupę miso w dwóch odsłonach
Przejdź do galerii zdjęć
Zupa miso to zaraz po tradycyjnym sushi jedna z najbardziej rozpoznawalnych potraw kuchni japońskiej. Jest lekka i zdrowa, a w dodatku nietrudno ją przygotować! Podobnie jak polski rosół, świetnie sprawdza się podczas przeziębienia, działając rozgrzewająco i poprawiając samopoczucie.
Reklama
Tradycyjna zupa miso nie stanowi odrębnego dania, traktowana jest najczęściej jako dodatek do posiłku. Przyrządza się ją na bazie specjalnego bulionu dashi, którego gotowa forma dostępna jest w wybranych sklepach. Przygotowując zupę miso w domu możemy jednak wykorzystać klasyczny bulion warzywny, który stanowi podstawę większości domowych zup.
Przepis na tradycyjną zupę miso
Składniki: 400 ml bulionu Dashi 1 łyżeczka pasty miso 100 g tofu 2 łyżeczki wakame 2 cebule dymki Przygotowanie: Bulion Dashi zagotuj w średniej wielkości garnku, dodając do niego 2 łyżeczki wakame. Aby uzyskać wyraźny smak i aromat, możesz dodać do zupy odrobinę suszonego tuńczyka. Cebulę dymkę posiekaj w plasterki - razem z zieloną częścią. Wrzuć do gotującego się wywaru. Rozpuść w zupie pastę miso i gotuj przez chwilę na małym ogniu. Tofu podziel na mniejsze kawałki i serwuj razem z zupą w niewielkich miseczkach.Reklama
Przepis na zupę miso z warzywami
Składniki: 1,5 litra bulionu warzywnego 2 łyżki pasty miso 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego 1 marchew 1 łodyga seleru naciowego 2 cebule dymki - zielona część 2 garści jarmużu 50 g tofu pieprz Przygotowanie: Ugotuj tradycyjny bulion warzywny, dodając do niego sos sojowy, olej sezamowy i pieprz. Pod koniec gotowania dodaj do wywaru 2 łyżki pasty miso. Marchew umyj, obierz i pokrój na cienkie paseczki. Łodygę selera naciowego umyj i drobno posiekaj, podobnie postępuj z cebulą. Warzywa dodaj do bulionu i gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut. Jarmuż przelej wrzątkiem, a następnie zimną wodą. Pozbądź się twardych części i wrzuć liście do zupy. Na koniec dodaj pokrojone w kostkę tofu. Podawaj w małych szklanych miseczkach. Zobacz też: Przepis na tajską zupę z kurczakiem i mlekiem kokosowymReklama
Zobacz galerię zdjęć: miso
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Sos japoński - przepis z Kraju Kwitnącej Wiśni
Czy kiedykolwiek próbowałeś autentycznego japońskiego sosu? Jeśli nie, to teraz jest idealny czas, aby nauczyć się, jak przygotować ten smakowity dodatek do swoich ulubionych dań. W tym artykule podzielimy się z Tobą przepisem na sos japoński, który jest prosty do wykonania i dodaje wyjątkowego smaku do różnych potraw. Czy jesteś gotowa, aby odkryć tajemnice tego pysznego sosu?
Wasabi: Smak orientu w Twoim domu
Wasabi, znany również jako japoński chrzan, to jedna z najbardziej cenionych i strzeżonych roślin w Japonii. Ta wieloletnia roślina wodna, spokrewniona z kapustą, ma intensywny i ostry zapach oraz smak. Wasabi jest uprawiany nie tylko w Japonii, ale także na Półwyspie Koreańskim, Tajwanie i Nowej Zelandii. Jednak to wasabi pochodzące z Japonii jest uważane za najwyższej jakości i jest najdroższe.
Pierożki Gyoza: Japońska uczta dla podniebienia
Czy kiedykolwiek próbowałaś japońskich pierożków o nazwie gyoza? Te małe, smażone lub gotowane na parze kulki z ciasta pszennego wypełnione aromatycznym farszem to prawdziwa uczta dla podniebienia. Dziś dowiesz się wszystkiego, co musisz wiedzieć o pierożkach gyoza - jak je przygotować, jakie są różnice między poszczególnymi rodzajami gyoza i jak je podawać. Gotowa na kulinarne wyzwanie? Zaczynamy!
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl