Kuchnia japońska: Przepis na zupę miso w dwóch odsłonach

Kuchnia Czwartek, 30 maja 2019
Oceń:
4 / 17 głosów

Zupa miso to zaraz po tradycyjnym sushi jedna z najbardziej rozpoznawalnych potraw kuchni japońskiej. Jest lekka i zdrowa, a w dodatku nietrudno ją przygotować! Podobnie jak polski rosół, świetnie sprawdza się podczas przeziębienia, działając rozgrzewająco i poprawiając samopoczucie.

Tradycyjna zupa miso nie stanowi odrębnego dania, traktowana jest najczęściej jako dodatek do posiłku. Przyrządza się ją na bazie specjalnego bulionu dashi, którego gotowa forma dostępna jest w wybranych sklepach. Przygotowując zupę miso w domu możemy jednak wykorzystać klasyczny bulion warzywny, który stanowi podstawę większości domowych zup.

Przepis na tradycyjną zupę miso

Składniki:

400 ml bulionu Dashi
1 łyżeczka pasty miso
100 g tofu
2 łyżeczki wakame
2 cebule dymki

Przygotowanie:

Bulion Dashi zagotuj w średniej wielkości garnku, dodając do niego 2 łyżeczki wakame. Aby uzyskać wyraźny smak i aromat, możesz dodać do zupy odrobinę suszonego tuńczyka. Cebulę dymkę posiekaj w plasterki - razem z zieloną częścią. Wrzuć do gotującego się wywaru. Rozpuść w zupie pastę miso i gotuj przez chwilę na małym ogniu. Tofu podziel na mniejsze kawałki i serwuj razem z zupą w niewielkich miseczkach.

Przepis na zupę miso z warzywami

Składniki:

1,5 litra bulionu warzywnego
2 łyżki pasty miso
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oleju sezamowego
1 marchew
1 łodyga seleru naciowego
2 cebule dymki - zielona część
2 garści jarmużu
50 g tofu
pieprz

Przygotowanie:

Ugotuj tradycyjny bulion warzywny, dodając do niego sos sojowy, olej sezamowy i pieprz. Pod koniec gotowania dodaj do wywaru 2 łyżki pasty miso. Marchew umyj, obierz i pokrój na cienkie paseczki. Łodygę selera naciowego umyj i drobno posiekaj, podobnie postępuj z cebulą. Warzywa dodaj do bulionu i gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut. Jarmuż przelej wrzątkiem, a następnie zimną wodą. Pozbądź się twardych części i wrzuć liście do zupy. Na koniec dodaj pokrojone w kostkę tofu. Podawaj w małych szklanych miseczkach.

Zobacz też: Przepis na tajską zupę z kurczakiem i mlekiem kokosowym

Źródło: pl.pinterest.com