Kuchnia japońska: Przepis na zupę miso w dwóch odsłonach
Przejdź do galerii zdjęć
Zupa miso to zaraz po tradycyjnym sushi jedna z najbardziej rozpoznawalnych potraw kuchni japońskiej. Jest lekka i zdrowa, a w dodatku nietrudno ją przygotować! Podobnie jak polski rosół, świetnie sprawdza się podczas przeziębienia, działając rozgrzewająco i poprawiając samopoczucie.
Reklama
Tradycyjna zupa miso nie stanowi odrębnego dania, traktowana jest najczęściej jako dodatek do posiłku. Przyrządza się ją na bazie specjalnego bulionu dashi, którego gotowa forma dostępna jest w wybranych sklepach. Przygotowując zupę miso w domu możemy jednak wykorzystać klasyczny bulion warzywny, który stanowi podstawę większości domowych zup.
Przepis na tradycyjną zupę miso
Składniki: 400 ml bulionu Dashi 1 łyżeczka pasty miso 100 g tofu 2 łyżeczki wakame 2 cebule dymki Przygotowanie: Bulion Dashi zagotuj w średniej wielkości garnku, dodając do niego 2 łyżeczki wakame. Aby uzyskać wyraźny smak i aromat, możesz dodać do zupy odrobinę suszonego tuńczyka. Cebulę dymkę posiekaj w plasterki - razem z zieloną częścią. Wrzuć do gotującego się wywaru. Rozpuść w zupie pastę miso i gotuj przez chwilę na małym ogniu. Tofu podziel na mniejsze kawałki i serwuj razem z zupą w niewielkich miseczkach.Reklama
Przepis na zupę miso z warzywami
Składniki: 1,5 litra bulionu warzywnego 2 łyżki pasty miso 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego 1 marchew 1 łodyga seleru naciowego 2 cebule dymki - zielona część 2 garści jarmużu 50 g tofu pieprz Przygotowanie: Ugotuj tradycyjny bulion warzywny, dodając do niego sos sojowy, olej sezamowy i pieprz. Pod koniec gotowania dodaj do wywaru 2 łyżki pasty miso. Marchew umyj, obierz i pokrój na cienkie paseczki. Łodygę selera naciowego umyj i drobno posiekaj, podobnie postępuj z cebulą. Warzywa dodaj do bulionu i gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut. Jarmuż przelej wrzątkiem, a następnie zimną wodą. Pozbądź się twardych części i wrzuć liście do zupy. Na koniec dodaj pokrojone w kostkę tofu. Podawaj w małych szklanych miseczkach. Zobacz też: Przepis na tajską zupę z kurczakiem i mlekiem kokosowymReklama
Zobacz galerię zdjęć: miso
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Tempura - przepis prosto z Japonii
Tempura to jedno z najbardziej znanych dań kuchni japońskiej. Jest to lekko chrupiące i delikatne danie, które składa się z różnych składników, takich jak warzywa, owoce morza czy mięso, obtoczone w cienkim cieście i smażone w głębokim oleju. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować pyszne tempura w domu, jak podawać i jakie porady warto mieć na uwadze.
Jak zrobić tempurę? To proste!
Czy kiedykolwiek próbowałaś tempury? To jedno z najbardziej popularnych dań kuchni japońskiej, które zachwyca swoją chrupkością i delikatnym smakiem. Jeśli chcesz nauczyć się, jak zrobić tempurę w domu, to ten przepis jest dla Ciebie!
Mochi z... zieloną herbatą!
Czy kiedykolwiek próbowałaś mochi? To tradycyjna japońska słodycz, która jest nie tylko pyszna, ale także ma fascynującą historię. Mochi to kleiste ciastka z mąki ryżowej, które są popularne w Japonii od wieków. W tym artykule dowiesz się, jak zrobić mochi z zieloną herbatą, jak je podawać i jakie porady warto wziąć pod uwagę. Przygotuj się na prawdziwą kulinarne doświadczenie!
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl