Najlepsze przepisy: Sałatka z makaronem w 3 odsłonach

Kuchnia Środa, 29 maja 2019
Oceń:
4 / 7 głosów

Sałatka z makaronem to świetna propozycja na śniadanie lub lekki obiad, doskonale sprawdzi się także jako przekąska, którą można zabrać ze sobą do pracy lub szkoły. Dzięki połączeniu warzyw z makaronem jest nie tylko zdrowa, ale i sycąca, a w dodatku pięknie się prezentuje! Przedstawiamy oryginalne pomysły na sałatkę z makaronem w 3 odsłonach.

Przed przystąpieniem do przygotowania sałatki warto wybrać rodzaj makaronu, który najlepiej nadawać się będzie do tego typu potrawy. Idealnie sprawdzą się świderki, farfalle w kształcie kokardki, bądź penne. Makaron gotujemy al dente, ponieważ jako składnik sałatki nie może być zbyt miękki.

Sałatka z makaronem i tuńczykiem

Składniki:

200 g wybranego makaronu
3 upieczone (lub podsmażone) czerwone papryki
40 g czarnych oliwek
1 garść pomidorków koktajlowych
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
2 łyżki stołowe pestek dyni

Sos:

2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki suszonego oregano
sól
pieprz

Makaron gotujemy al dente. Upieczone wcześniej papryki kroimy w podłużne paski. Oliwki kroimy tak, by przybrały kształt krążków. Pomidorki koktajlowe wystarczy przekroić na pół. Wszystkie składniki dodajemy do ostudzonego makaronu, na koniec uzupełniając je tuńczykiem i pestkami dyni. Składniki na sos łączymy w osobnej miseczce, a następnie zalewamy nim sałatkę.

Sałatka z makaronem i kurczakiem

Składniki:

50 dag wybranego makaronu
20 dag mięsa z kurczaka (ugotowanego)
1 czerwona papryka
1 świeży zielony ogórek
1 garść pomidorków koktajlowych
3 cebule dymki
2 łyżki  stołowe pestek dyni

Sos:

2 łyżki majonezu
3 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz

Makaron gotujemy al dente. Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Ogórka i paprykę szatkujemy w słupki. Pomidorki koktajlowe dzielimy na połówki. Dymkę kroimy w kostkę -razem z zieloną częścią. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. W osobnej miseczce przygotowujemy sos, a następnie polewamy nim sałatkę.

Sałatka z makaronem i warzywami

Składniki:

50 g wybranego makaronu
30 g zielonych kiełków słonecznika
1 garść pomidorków koktajlowych (żółte i zielone)
1 cukinia
1 żółta papryka
1 garść świeżych liści bazylii

Sos:

2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki musztardy miodowej
2 łyżeczki octu balsamicznego
sól
pieprz

Makaron gotujemy al dente i odstawiamy do wystudzenia. Dobrze umytą surową cukinię kroimy w kostkę, podobnie z papryką. Pomidorki koktajlowe dzielimy na połówki. Liście bazylii siekamy na drobno. Cukinię podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Składniki na sos mieszamy w małej miseczce. Łączymy ze wszystkimi dodatkami w dużej misce i dokładnie mieszamy.

Zobacz też: 3 pomysły na zdrowy i smaczny podwieczorek

Źródło: pl.pinterest.com